2018. május 26., szombat

Gyorskeresés

A Tor és a VPN is tiltólistán Törökországban

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: The Daily Dot

Az emberek megkerülték a közösségi oldalak cenzúráját, ezért a kormány utasította a szolgáltatókat, hogy a virtuális magánhálózatokat is blokkolják.

E-mailben utasította az internetszolgáltatókat a török állami internetfelügyeleti hatóság, hogy blokkolják a tíz legnépszerűbb VPN szolgáltatást, illetve a Tor hálózatát. Erre nem sokkal azután került sor, hogy péntek hajnalban szintén a török kormány kérésére használhatatlanná lassították a közösségi oldalakat és blokkolni kezdték a közkedvelt chatszolgáltatásokat.

Mélyreható adatcsomag-elemzésre (Deep Packet Inspection, DPI) az összes török internetszolgáltató képes, 2014-ben kötelezte őket a kormány a megfelelő eszközök integrálására az infrastruktúrába. Ezt a megoldást használja Kína is a Great Firewall részeként már 2012 óta.

A forgalomlassítással kapcsolatban Törökország miniszterelnöke közölte: "az ilyen típusú intézkedéseket biztonsági okokból kell időről-időre végrehajtani. Ezek átmenetiek, ha enyhül a fenyegetettség, minden visszatér a normális kerékvágásba".  Binali Yildirim fenyegetettség alatt minden bizonnyal az interneten szerveződő tüntetésekre célzott, amelyeket a legnagyobb ellenzéki párt, a HDP 12 parlamenti képviselőjének letartóztatása váltott ki - írja a Daily Dot.

"Az Egyesült Államokat mélyen felkavarta az ellenzéki politikusok fogva tartása" - fogalmazott a Fehér Ház szóvivője. A Demokrácia, Emberi Jogok és Munkaügyi államtitkárság helyettes államtitkára Twitteren sürgeti a török kormányt, hogy a sajtószabadság nevében oldja fel a blokkolást.

A cenzúrát ellenző aktivisták, emberjogi szervezetek és VPN szolgáltatók nemtetszésük kinyilvánításán túl aktívan is tesznek a blokkolás ellen: a Lantern például török nyelvű Android alkalmazást jelentett be, a magánhálózatokat üzemeltető cégek közül pedig többen ingyenes, korlátlan adatforgalmat kínálnak török ügyfeleiknek, ahogy erre már korábban is volt példa. Ezt tette többek között a TunnelBear is, így szombaton már ezt a szolgáltatót is blokkolni kezdték a török interneten.

Előzmények

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.