A tökéletes esküvő receptje: ezüst-jodid

Az Oliver's Travel új, "tökéletes esküvő" szolgáltatást indított, melyet egyelőre Franciaországban vehetnek igénybe a házasodni vágyók, de ha sikeres lesz, Anglia és Olaszország felé terjeszkednének.

A szolgáltatás lényege, hogy kemikáliákat juttatnak a légtérbe, melyek mesterséges jégmagot alkotva meggátolják, hogy komolyabb jégverés alakuljon ki. A technika nem új keletű, a szolgáltatás az. A pekingi olimpián például ezüst-jodid töltetű rakétákkal lőtték az eget, hogy szép idő legyen.

Az Oliver's Travel nem dolgozik olcsón, 100 000 angol fontot, azaz mintegy negyvenegymillió forintot kérnek a napsütötte szeánszért cserébe, bár hozzáteszik, meglepetések még így is érhetik az egybekelni vágyókat, mondjuk egy hurrikán képében, az ellen ugyanis nem véd a technológia.

Ezüst-jodid (ennél sokkal több kell)
Ezüst-jodid

Szép időt egyelőre Franciaországban, a repülőterektől legalább 50 km-es távolságban képesek varázsolni az ígéretek szerint, a fent említett borsos áron. A leírás szerint a cég nem rakétákkal, hanem berepüléssel és helyi szórással dolgozik, azaz a repülőgépek a felhőbe szállva engedik ki az ezüst-jodidot.

Létezik egyébként más technika is, például az, amit a Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés végez, ez a talajgenerátoros jégesőelhárítás.

Elkergetik a rossz időt
Elkergetik a rossz időt [+]

A jégeső-elhárítás során a talajfelszínen működő generátorokkal rengeteg ezüstjodid (AgI) kristályt gyártanak. A részecskéknek ahhoz, hogy hatásukat kifejthessék, nagy koncentrációban és még a jégszemek kialakulását megelőzően kell a zivatarfelhőkbe jutniuk.

A zivatarfelhők kialakulásuk idején felszippantják a talaj közeli párás levegőt, ebből nyerik energiájukat és a víztartalmuk döntő részét. Miközben végig „porszívózzák” az alattuk lévő területeket, az Egyesülés által gyártott ezüstjodid részecskék is a felhőbe jutnak. A felhőbe került AgI kristályok (lévén kristályszerkezetük hasonló a jégéhez) elősegítik a túlhűlt vízcseppek korábbi fagyását. Ennek következtében több jégszemkezdemény alakul ki és ezek a természetes jégmagvakkal versenyezve gyűjtik össze a még folyékony halmazállapotú túlhűlt vízcseppeket.

A tökéletes esküvőhöz jó idő kell
A tökéletes esküvőhöz jó idő kell

A jégképződésbe való mesterséges beavatkozás nyomán ugyan több jégszem keletkezik, mint természetes körülmények között, de a kialakuló jégszemek mérete kisebb lesz. Ezek a jégszemek lassabban esnek a föld felé, ezért hosszabb időt tölthetnek a pozitív hőmérsékleti tartományban, az olvadás nyomán jelentősen csökken méretük. Szerencsés esetben teljesen elolvadva, esőcseppekként érik el a talajt, de legalább is jóval kisebb, és lazább szerkezetű jégszemekként érnek le. Az ilyen védelemben részesülő területen a jég által okozott kár is jóval kisebb lesz.

Az előzőekből látszik, hogy a talajgenerátoros jégeső-elhárítás megelőző, preventív módon működik, a már kialakult jégszemekkel nem tud mit kezdeni. A védett területen kívülről érkező jégfelhő tehát továbbra is károkat fog okozni.

Előzmények

  • Szenzorokat a tornádóba is

    A Big Data önmagában kevés, a Cisco a valós idejű adatfeldolgozás és analitika mellett tette le a voksát. Új fogalmat is kell tanulni, jön a Fog Computing.

  • Kertvárosi trollok a Google Waze ellen

    Ez történik, amikor a modern technikával elégedetlen közösség kilép a megszokott sémákból és kreatívan fog össze a közös cél érdekében.

  • Szuper szerverpark Százhalombattán

    A tervek szerint Európa egyik legkorszerűbb szerverparkja épül a Batta Ipari Parkban Százhalombattán. A beruházó ezTrade Kft. szeptember 18-án írta alá az adásvételi szerződést a parkot üzemeltető Szákom Kft.-vel.