A telefonok kiszorítják az olcsó fényképezőgépeket

Hirdetés

Két éven belül a kamerás mobiltelefonok lépnek az olcsó digitális fényképezőgépek helyébe – jósolja egy amerikai piackutató. Az ABI Research tanulmánya szerint az 1,3 megapixeles felvevővel felszerelt zsebtelefonok rövid idő alatt elterjednek, és a jövő év elején már több fogy belőlük, mint a VGA felbontású modellekből. És a fejlődés nem áll meg, az elkövetkező években a 2, 3 és 4 megapixeles készülékek fokozatosan kiszorítják ezeket is.

A piackutató cég szerint két év múlva a mobiltelefonokba már olyan minőségű fényképezőgépeket építenek, hogy gyakorlatilag nem lesz értelme önálló kamerát tartani. Eközben a kameratelefon-piac is differenciálódik: a Motorola inkább az olcsóbb modelleket erőlteti majd, míg a Sony Ericsson, a Samsung és a Nokia nagyobb felbontású, jobb minőségű objektívvel szerelt mobilokat dob piacra. A készülékek vonzerejét a kapcsolódó szolgáltatások – memóriaméret, MMS-kompatibilitás, a mellékelt képmanipuláló szoftverek minősége – is fogja befolyásolni.

Az IDC nemrég közzétett jelentése szerint ugyan a digitális fényképezőgépek piaca továbbra is növekszik, a bővülés látványosan lassul. Legalábbis ez a helyzet az Egyesült Államokban, ahol az idei első fél év során 9,7 millió digitális gép talált gazdára, 20 százalékkal több, mint egy éve, miközben 2004 első hat hónapjában a növekedés még 50 százalékos volt.

Azóta történt

Előzmények