A szoftverszabadalmak elutasítását kéri Torvalds

A hét második felében, november 25-én és 26-án az EU Versenyképességi Tanácsa összeül, és megkísérli hivatalosan elfogadni a javasolt „irányelvet a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztathatóságáról”, melyet gyakran „szoftverszabadalmi irányelvnek” is neveznek. Május 18-án a Tanács politikai megegyezésre jutott a törvénytervezetről, de nem hozott hivatalos döntést az elfogadásáról.

A szabad szoftverek fejlesztői nevében most Linus Torvalds (Linux), Michael Widenius (MySQL) és Rasmus Lerdorf (PHP) nyílt levélben fordult az EU Tanácsához, amelyben arra bíztatják a tagállamok kormányait, hogy a fent nevezett javaslatot ne engedjék vita nélkül elfogadni. Felszólítanak arra is, hogy Európa érdekében ez a megtévesztő, veszélyes és demokráciával ellenkező javaslat nem lehet a tagállamok közös álláspontja. A kérdéses irányelvjavaslatot megtévesztőnek tartják, mert a laikusok, sőt még a szabadalmi jog útvesztőiben kevéssé járatos jogászok is tévesen azt képzelhetik, hogy a szoftver nem lesz szabadalmaztatható. Valójában gyakorlatilag az egész irányelvjavaslat olyan kifogások gyűjteménye, amelyeket a szabadalmi rendszer már évek óta használ az Európai Szabadalmi Egyezmény 52. pontjának megkerülésére, hogy szabadalmaztatni tudja a szoftverötleteket.

A petíció írói felhívják a figyelmet arra is, hogy a szoftverszabadalmak veszélyesek a gazdaság egészére, különös tekintettel az európai gazdaságra. A törvényhozóknak figyelniük kellene azon figyelmeztetésekre, amelyek olyan jó hírű szervezetektől származnak, mint a Deutsche Bank Research, a Kiel Institute for World Economics, és a PricewaterhouseCoopers. A levélben azt is megfogalmazzák, hogy első ránézésre a szabadalom a feltaláló védelmének látszatát kelti, de a valódi következménye pontosan az ellenkezője lehet, területtől függően. „Míg a szerzői jog a szerzőket szolgálja, a szabadalom megfosztja őket a saját, függetlenül létrehozott alkotásuktól. A szerzői jog méltányos, mert mindenki számára elérhető. A szoftverszabadalmi törvény csak az erőseknek kedvez, és végeredményként több igazságtalanságot szül, mint igazságot” – állítják Torvaldsék. Véleményük szerint különösen veszélyezteti a szoftverszabadalom az új EU-tagállamok gazdasági kilátásait, hiszen a sok tehetséges szoftverfejlesztőnek esélyt kellene adni ezekben az országokban. Egy európai szabadalom átlagos költsége 30 000-től 50 000 euróig terjed, és egy vállalatnak nagyon sok ilyen szabadalomra van szüksége ahhoz, hogy kölcsönös szabadalom-hozzáférési megállapodásokat köthessen a nagy multinacionális vállalatokkal, amelyek egyenként több tízezer ilyen szabadalommal rendelkeznek.

A nyílt levél magyar fordítása elolvasható a NETÉRT weboldalán.

Azóta történt

Előzmények