2019. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Szoftver rovat

A szoftver tudja, bűnözőt lát-e

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Technology Review

89,5 százalékos pontossággal képes megmondani valakiről, hogy törvényen kívüli-e. A meglepő hatékonyságot kínai kutatók neurális hálózat segítségével érték el.

A kriminalisztikában nem ismeretlen az az elmélet, miszerint bizonyos mintázat alapján elkülöníthetőek az átlagos emberek és a bűnözők. A gondolat egyik leghangosabb képviselője Cesare Lombroso volt. Az olasz orvos kriminológus a 19. század kiemelkedő alakja, aki azt állította, a született bűnöző azonosítható fizikai jelek alapján.

Hirdetés

Feltételezése szerint a törvényszegő alkat valamiféle visszatérés egy primitív, korai embertípushoz, melyet a majmokra, vagy más alsóbb rendű főemlősökre emlékeztető jegyek jellemeznek. Vizsgálatai során arra jutott, hogy a született bűnöző anatómiai vizsgálattal azonosítható: a lapos homlok, a szokásostól eltérő méretű fülek, nagy szemüreg és állkapocs, illetve a nagy és hosszú végtagok mellett az arc és a koponya aszimmetriája. Munkásságát, eredményeit az USA kivételével nem ismerték el, miután Charles Buckman Goring statisztikai összehasonlításokat végzett, de nem talált jelentős eltéréseket.

2011-ben a Cornell Egyetem kísérletet végzett, melyben bűnözők és nem bűnözők fotóit mutatták meg a résztvevőknek, akik meglepően hatékonyan választották ki a rosszéletű személyeket. Ez a kutatás adta az alapötletet a Shanghai Jiao Tong Egyetem vizsgálatához, melyben 1856, 18 és 55 év közötti kínai férfi fotóját dolgozták fel. A képekben közös volt még, hogy olyan férfiakról készültek, akik nem rendelkeznek arcszőrzettel. A fotók felén elítéltek szerepeltek.

A vizsgálat során különböző képfelismerő algoritmust vetettek be, a fotók 90 százalékát arra használták, hogy tanítsák a szoftvert, ami a különbségeket kereste. A maradékot pedig arra, hogy teszteljék, képes-e a gép megállapítani extra információ nélkül, hogy a fotón látható ember bűnöző, vagy sem.

Az eredmények meglepték a kísérlet vezetőit is: 89,5 százalékos pontossággal sikerült azonosítani az elítélteket. A szoftver három jelet figyelt, a felső ajak görbületét (ez átlagosan 23 százalékkal nagyobb a bűnözőknél), a két szem belső sarka közti távolságot (a bűnözőké 6 százalékkal rövidebb), illetve az orrhegy és a száj sarkai közé húzott egyenesek által bezárt szöget (ez 20 százalékkal kisebb).

A kísérletet sokkal nagyobb mintán, illetve más rasszokban is meg kell ismételni ahhoz, hogy kijelenthető legyen, ez a módszer tényleg működik. Az igazán nehéz kérdések viszont csak ezután jönnek, amikor azt kell kitalálni, ki és hogyan, milyen célra használhatja a módszert, és mi lesz azokkal, akiket a rendszer tévesen ítél meg, illetve hogy elfogadjuk-e, hogy valaki aki esetleg még nem követett el bűncselekményt, mégis stigmát kap.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.