A szenátus kiáll a böngészési adatok szabad kereskedelme mellett

Az amerikai internetszolgáltatókat korlátozó bizottsági döntés minden bizonnyal soha nem fog életbe lépni, de még a képviselőháznak is szavaznia kell a kérdésben.

Az amerikai szenátus 50-48 arányban támogatta, hogy hatályon kívül helyezzék az internetszolgáltatók értesítési kötelezettségét a fogyasztók felé mielőtt értékesíteni kezdenék a böngészési adataikat. A szabályozást tavaly októberben engedték át, viszont legkorábban 2017. december 7-én lépett volna hatályba.

A szenátus a kongresszusi felülvizsgálati törvény jogával élt, egyúttal újabb lépést tett afelé, hogy az Federal Communication Commission (Szövetségi Távközlési Bizottság, FCC) ne is tudjon hasonló szabályt alkotni a jövőben. Az amerikai jogalkotási rend szerint a képviselőháznak is jóvá kell hagynia a törvényt, hogy aztán az elnök aláírhassa azt. Szakértők szerint ennek nem lesz akadálya, tekintve, hogy a republikánusok vannak többségben, akik Trump direktíváját követve minden bizonnyal támogatni fogják a döntést.

Az előző kormány eredményeként 2015-ben az internetszolgáltatókat információs szolgáltatónak minősítették, ezzel az FCC felügyelete alá rendelték, hasonlóan a telefonszolgáltatókhoz. A Bizottság előző elnökének vezetésével 2016 októberében hozták össze azt a szabályozást, ami kötelezte volna a szolgáltatókat a fogyasztók értesítésére és beleegyezési kötelezettséget írt elő az összegyűjtött adatok felhasználása, értékesítése kapcsán. Az FCC új vezetése azonban úgy érzi, nem feladata a személyes adatok védelme. Sőt, az internetsemlegességről is megvan a házon belüli vélemény.

A szolgáltatók sokat tudnak a fogyasztókról, az internetezési szokásaikról, velük szemben értelemszerűen nem véd a rejtett böngészés és a böngészési előzmények lokális törlése. Még azok is, akik azt vallják, nincs rejtegetnivalójuk, érezhetik kínosan magukat egy-egy meglátogatott oldal miatt. Legyen ez szexuális tartalmú vagy egészségüggyel, esetleg életviteli témával, gazdasági helyzettel kapcsolatos előzmény.

Elméletileg olcsóbb lehetne az internet előfizetési díja, ha a szolgáltatók továbbra is az adatok értékesítésével pótolhatnák a kieső bevételt, de a gyakorlatban ennek nem sok eredménye látszik. Tavaly, amikor úgy tűnt, kénytelenek lesznek a cégek az ügyfeleik beleegyezését kérni az adataik felhasználásához, felmerült ugyan a megfizethetőbb internet gondolata azok számára, akik eleve beleegyeznek a böngészési előzményeik szabad felhasználásába, ha viszont semmi sem kötelezi a szolgáltatókat, meglehetősen alacsony a valószínűsége, hogy nem extra bevételként tekintenek majd a lehetőségre.

Azóta történt

Előzmények