A Sun visszatér a Wall Streetre

A Sun harmadik negyedéves termékbejelentéseit összegző sajtótájékoztatóját a Wall Streeten tartotta, jelképezve a cég szándékát, hogy visszatérjen gyökereihez, a pénzügyi szolgáltatások piacához. A sajtótájékoztatón betekintést nyújtottak a várhatóan 2005 januárban megjelenő Solaris 10 operációs rendszer új funkcióiba, bemutatták a kiemelkedő átviteli teljesítményt és ár/teljesítmény arányt kínáló UltraSPARC és Opteron processzoros rendszerekre épülő Solaris rendszereiket: a Sun Fire V490 és a Sun Fire V890 szervereket, valamint az új Sun StorEdge 6920 és 9990 adattárolókat. A rendezvényen hangsúlyt kaptak az új „Utility Computing” árképzésre vonatkozó elképzelések is.

Hirdetés

 

„A Wall Street a világ egyik legnagyobb kihívást jelentő műszaki környezete, amely a legmagasabb követelményszintet állítja fel minden más iparágban működő vállalkozás számára” – mondta Jonathan Schwartz, a Sun Microsystems elnöke. „Több mint 20 éve utunkat a világ legnagyobb kihívást jelentő piacain működve kezdtük, olyan rendszereket kínálva, amelyek segítségével a pénzügyi szolgáltató társaságok a növekedés motorjává válhattak. Most visszatérünk a gyökereinkhez, és bemutatjuk a legerősebb technológiai terméksort, amellyel a Sun valaha rendelkezett. A jövőbe repítjük a Wall Streetet a Solaris 10 űrtechnológiájával és elsöpörjük a versenytársakat az új AMD Opteron processzoros Solaris szerverekkel, a következő generációs tárolókkal és professzionális szolgáltatásokkal, amelyekkel bízvást megfelelünk vásárlóink egyre magasabb igényeinek.”

A tervek szerint jövő januárban megjelenő Solaris 10 operációs rendszer a Sun nagy teljesítményű hálózati számítástechnikai ajánlatának sarokköve. A termék telepítéseinek száma mostanra elérte a félmilliót, az év hátralévő részében még számos új, a Solaris 10-hez kapcsolódó technológiát, átállási eszközt és támogatási programot jelentetnek majd meg. Ezek közé tartozik többek között a Sun Studio 10 szoftver, amely várhatóan a következő negyedévben kerül kibocsátásra, és AMD Opteron és Intel Nocona processzoros rendszereken fog működni a 64 bites alkalmazások fejlesztésére. Létrehozták a Solaris 10 Developer Collectiont is, amely egy a Sun Developer Network által üzemeltetett teljes műszaki információs, közösségi és támogatási program a Solaris 10 fejlesztői elfogadottságának felgyorsítására.

Szintén újdonság a Java 2 Platform, Standard Edition 5 (J2SE 5) integrációja: a Project Tiger kódnéven futott termék a Java platform és programozási nyelv legjelentősebb frissítése az első megjelenés – közel egy évtized – óta. A J2SE 5 általánosan elérhető lesz a következő harminc napban, és a Solaris 10-be is beépítik majd. A Sun a fentieken túl bejelentette a Sun Cluster szoftver frissítését is. A szoftvert beépítették a Solaris operációs rendszerbe is, ami lehetővé teszi a vásárlók számára a kritikus fontosságú, magas rendelkezésre állású megoldások gyorsabb hibaészlelési és helyreállítási lehetőséggel való telepítését.

A rendezvényen a Sun két új UltraSPARC IV processzoros Solaris szervert is bemutatott. A SunFire V490 és a V890 a gyökeresen új Chip Multithreading (CMT) technológia használatával azonos fizikai alapterület mellett képes az alkalmazások feldolgozási sebességének megkétszerezésére – a teljes bináris kompatibilitás fenntartása mellett. A kiemelkedő teljesítményű V490 és V890 már megvásárolható, ára 30 995, illetve 39 995 USD (amerikai listaár). Tovább folytatódik a cég rendszerportfóliójának kibővítése az AMD Opteron processzoros Solaris szerverekkel, a nemrégiben bejelentett Sun Fire V40z szerverrel, a SunJava Workstation W1100z-vel és a Sun Java Workstation W2100z-vel, amelyek képesek a Red Hat Linux, a SUSE Linux vagy a Microsoft Hardware Compatibility List (HCL) tanúsítvánnyal rendelkező Microsoft Windows operációs rendszerek futtatására. A négy AMD Opteron processzorral felszerelt Sun Fire V40z szerver az iparágvezető teljesítménytesztek eredményei szerint világrekord ár/teljesítmény arányt kínál a legnagyobb kihívást jelentő 32 és 64 bites terhelésekhez.

Előzetesen bemutatták a sajtó képviselőinek a rendszerek hálózati architektúrájának egy alkalmazásfelügyeleti bővítését is, amely jelentősen javítja a hálózati számítástechnika biztonságát. A technológia, amelyre a Sun a Nauticus Networks megvásárlásával tett szert, kiegészítő erőforrás-optimalizációs funkciókkal ruházza fel a jövőbeli Sun rendszereket, és úgy készült, hogy akár tízszeresére javítsa a teljeskörű szolgáltatások ár/teljesítmény arányát és kihasználtságát. Az előzetes tesztelés során másodpercenként 10 ezer SSL-kapcsolat, vagy 2 gigabit/másodperces titkosított adatátvitel valósult meg.

Új elemekkel bővül a vállalat tárolóeszköz-családja: ezek a StorEdge 6920 és 9990 közép- és csúcskategóriás rendszerek, valamint a telepítést jelentősen megkönnyítő Sun StorEdge 5210 NAS-eszköz.

A negyedéves Network Computing '04 rendezvényen nagy hangsúlyt kaptak a Sun közmű jellegű (igénybevétellel arányos) árképzési elképzelései, melyek feldolgozásiciklus-farmra, grides feldolgozásokra és középkategóriás tárolási megoldásokra kidolgozott ajánlatok lesznek.

Azóta történt

Előzmények