A Sony fellép a brit PSP-import ellen

A Sony jogi lépéseket tesz az álláspontjuk szerint törvénytelen párhuzamos import ellen. Levélben szólították fel azokat a kisebb brit kereskedőcégeket, amelyek japán és amerikai forrásokból már a hivatalos szeptemberi kereskedelmi start előtt kínálják a hatalmas várakozással övezett Playstation Portable (PSP) gépeket. A szórakoztatóipari óriáscég a bejegyzett védjegyek oltalmával támasztotta alá jogi igényeit. A meccs azonban nem lefutott, mert, mint arra az egyik érintett brit cég, az ElectricBirdLand képviselője rámutatott, a Sony elmulasztotta az Egyesült Királyságban is levédetni a használt logókat, márkaneveket és szoftveres eljárásokat. A PSP márkanevet például egy Owtanet nevű apró bristoli it-cég jegyezte be nemrégiben. Ugyanakkor az ElectricBirdLand ügyvezetője, Dan Morelle hozzátette, nem kívánják rossz fényben feltüntetni a Sony márkanevet, és véleményük szerint akciójuk a későbbi eladásokat sem befolyásolja hátrányosan, hiszen az új készülékre hatalmas az igény.

Mivel a PSP-játékokon nincs régiókorlátozás, az ElectricBirdLand-hez hasonló importőrök nem kényszerülnek rá, hogy a Sony európai disztribúciós hálózatán keresztül szerezzék be a játékokat, hanem olcsóbb források után is nézhetnek. Gyanítható tehát, hogy a Sony köreit nem az a pár brit garázscég zavarja, amely a hivatalos időpontot megelőzve hoz be néhány készüléket, hanem a játékokon elmaradt profit.

A Sony természetesen sem a fenti véleményeket, sem a védjegyoltalommal kapcsolatos kérdéseket nem kommentálja. Szűkszavú sajtóközleményük mindössze azt tudatja, hogy a Japánból és az Egyesült Államokból származó párhuzamos importot törvénytelennek tartják, és, ahol szükséges, készek ez ellen a törvény eszközével is fellépni.

A védjegyekkel kapcsolatos bakinak azonban még továbbgyűrűző következményei lehetnek. Elképzelhető a PSP megjelenésének további elhalasztása az európai piacokon, sőt, a Sony még arra is rákényszerülhet, hogy új márkanéven forgalmazza a terméket – elképesztő többletköltséget vállalva ezzel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények