Hirdetés

A rootolt vagy jailbreakelt készülékeken nem fut az OTP SmartBank

Vasárnap jelent meg az alkalmazásboltokban az OTP Bank új appja, az OTP Smartbank, ami számos újdonságot tartalmaz, például az arra alkalmas készülékekkel biometrikus azonosítással (ujjlenyomattal) is használható a szoftver. Az alkalmazás leírásában szerepel egy kitétel, ami miatt meglehetősen sokan és hangosan háborognak - szúrta ki az Index.

Hirdetés

"Felhívjuk figyelmét, hogy a feltört (jailbreakelt, rootolt) készülékek esetében a SmartBank alkalmazás új verziója nem elérhető." Ez verte ki a biztosítékot azoknál a felhasználóknál, akik valamilyen okból megszabadultak a gyári rendszer okozta kötöttségektől, és megnyitották a készülékeiket a nem hivatalos forrásból származó szoftverek előtt.

A bank döntése egyrészről érthető, hiszen a korlátaitól megfosztott rendszer nagyobb teret enged az illetéktelen behatolóknak, aki rootolja/jailbreakeli a telefonját, nyilván kockázatot vállal. A felhasználók viszont azt sérelmezik, hogy az OTP akar dönteni arról, hogyan használják készülékeiket.

Bizonyos speciális esetekben, mint például a hazánkban is népszerű Xiaomi eszközökön már eleve rootolt állapotban érkezik a szoftver a vásárlókhoz, ebben az esetben még csak házibarkácsról sem beszélhetünk, a tulajdonosok mégsem használhatják az appot.

Az OTP az Index kérdésére elmondta, "a legújabb nemzetközi bankbiztonsági gyakorlattal összhangban a bank alkalmazása már nem használható (egyénileg vagy gyárilag) módosított operációs rendszerű okostelefonokon.

Állítólag nagyjából a felhasználók öt százaléka érintett, nekik marad a webes felület. Az OTPdirekt támogatja a mobilnézetet, ezért a bank szerint továbbra is mindenki számára adott az ügyintézés lehetősége.

Azóta történt

  • Valós idejű fizetés az OTP Mobilnál

    VCC Live Pay néven innovatív megoldással lép piacra a felhőalapú contact center megoldásokat szállító vállalat és az OTP fintech cége.

  • IT-biztonsági cégbe ruház be az OTP

    Az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion, valamint a Fiedler Capital összesen ötszázezer eurót fektetnek az online csalásmegelőzéssel foglalkozó SEON Technologies cégbe.

Előzmények