Érzékibb az embernél a BioTac robotujj

Egy igazán korszakalkotó megoldást fejlesztettek ki a Kaliforniai Egyetem Viterbi Műszaki Karának kutatói az emberi tapintás reprodukálására. A technológiával a jövő robotjai és művégtagjai az emberi lehetőségeknél sokkalta érzékenyebben lesznek képesek az anyag hőmérsékletét, annak felszínét és fajtáját érzékelni. A BioTac névre keresztelt robotujj egy speciális, folyékony anyaggal feltöltött, ujjlenyomattal ellátott rugalmas bőrből, valamint egy, a belsejébe szerelt vízálló mikrofonból áll. Hab a tortán, hogy az eszköz 117, a mindennapi életben is használt és ismert anyag felismerésére képes.

Egyértelmű, de mégis említésre méltó tény, hogy a különböző felületek a súrlódás hatására típustól függően más és más vibrációval reagálnak – ennek az elvnek az alapján ismerjük fel mi is tapintással a különböző anyagokat valamint azok felületeit, és ugyanígy viselkedik a BioTac is. Az ujjlenyomatnak, a hőszenzoroknak és a mikrofonnak köszönhetően eddig nem tapasztalt pontossággal érzékeli ezeket az apró rezgéseket: mindössze öt mozdulattal kilencvenöt százalékos pontossággal képes megállapítani az adott anyag fajtáját. Az alkotókat egy 2008-ban indult start-up, a kifejezetten mechanikus érzékelőkkel foglalkozó SynTouch LLC finanszírozza. A vállalat legelső tudományos áttörését köszönthetjük a BioTac-ban, amit jelenleg további kutatóknak valamint ipari robotokat és protéziseket gyártó cégeknek kínál eladásra.

Azóta történt

  • Már kapható Luke Skywalker műkeze

    A Deka Arm áttörést hozhat a protézisgyártásban, és az eddigi eredmények szerint jelentős mértékben megkönnyítheti a mozgássérültek életét.

Előzmények