Hirdetés

A régió közművállalatai rákaptak az informatikára

Hirdetés


A Démász géptermében

A közép-európai közüzemi szektor gyökeres átalakuláson megy keresztül, ami az IT-beruházásokat is érinti, méghozzá a vertikum minden pontján – állapítja meg az IDC-nek a szektor elkövetkező öt évére vonatkozó tanulmánya. A piackutató négy nemzeti piacon – Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – nemrég végzett vizsgálata szerint az ágazat működését a következő tényezők együttese határozza meg: a horizontális szétválasztás (unbundling), az EU villamosenergia- és gázpiaci irányelveiből eredő verseny megjelenése és a privatizáció.

Az IDC adatai alapján a közüzemi cégek IT-ráfordításainak értéke 2005-ben a térségbeli vállalatok összesített IT-kiadásainak 5,5 százalékát tette ki. A piaci liberalizáció és a kormányzati privatizációs programok kiteljesedésével azonban lendületet kap a folyamat, hiszen a multinacionális szereplők mind komolyabb beruházásokat hajtanak végre a helyi piacon, és ez a nemzeti közüzemi cégeket is IT-kiadásaik növelésére serkenti. Az IDC arra számít, hogy az IT-beruházások évente átlagosan 8,5 százalékkal bővülnek majd a szektor vállalatainál a 2010-ig tartó időszakban.

„Az informatika központi szerepet játszik abból a szempontból, hogy a hazai tulajdonú szállítók át tudjanak állni a nemzetközi piacokra jellemző élesebb versenyre” – mutatott rá Scott Moore, az IDC CEMA vezető tanácsadója. „Az IT nélkülözhetetlen eszköz az előírások betartásához éppúgy, mint az energiatermelési, -átviteli és -ellátási tevékenység ésszerűsítéséhez. Az ügyféloldali folyamatok minőségének javításához is felbecsülhetetlen segítséget nyújt. A vizsgált vállalatok több mint fele ügyfélszolgálati rendszerek és fejlett számlázási megoldások beszerzésére készül.”

A vizsgálat rámutat még, hogy a lengyel közművállalatok informatikai hardverberuházásai évente átlagosan 13,5 százalékkal fognak nőni 2010-ig; a cseh és a magyar közművállalatok külső informatikai célú kiadásainak több mint felét IT-szolgáltatások teszik ki; és a megkérdezett cégek legalább fele fontos informatikai feladatként említette az ERP-bevezetést vagy -frissítést.

Azóta történt

Előzmények