A piac szerint még az idén döntenek az Antennáról

A hazai privatizáció egyik leghányatottabb sorsú tőzsdei cége, az Antenna Hungária Rt. évek óta húzódó magánosítására még az idén pont kerülhet.

Sokadszori halasztás után piaci szakértők szerint hamarosan lezárul az Antenna Hungária Rt. privatizációja, sőt konkrétumok még az idén napvilágot látnak majd a tranzakcióról. A legutóbbi csúszást éppen a kormányváltás okozta, pedig szeptember közepén az ÁPV Rt. több vezetője is úgy nyilatkozott, hogy már csak napok vannak hátra a döntésig a magánosításról. Az új kormány időközben megkezdte munkáját, de ez eltelt közel 3 hét alatt nem került új információ nyilvánosságra, igaz, minden kormányülés előtt erre spekulálva egy kicsit megélénkül a tőzsdei kereskedés.

A privatizáció formájáról és mikéntjéről több verzió is napvilágot látott már: szóba került a tőzsdei értékesítés, de pénzügyi befektetőknek történő eladás is. Információink szerint mostanra már letisztultak az elképzelések, így feltehetően az állam 74,71 százalékos tulajdonrészét, valamint a Forrás Rt.-nél lévő 1,29 százalékot egyben kínálják fel egy szakmai befektetőnek. (A Forrás csomagjára egy évvel ezelőtt az ÁPV 2005 júliusáig szóló vételi opciót kötött, így biztosítva, hogy egy esetleges privatizáció során mégiscsak minősített többséget lehessen értékesíteni.) Érdeklődőből pedig nincs hiány, eddig a lehetséges nemzetközi kérők közül – persze nem hivatalosan – a portugál TDF-et, a spanyol Retevisiont és az Austral Telecomot nevesítette a sajtó.

A szakmai befektetőnek történő eladást tartja a legvalószínűbbnek Makrai Péter, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője is. A szakember szerint azonban a privatizációs árfolyam nemcsak az államnak, hanem a többi részvényesnek is döntő fontosságú lehet. Ugyanis a tőkepiaci törvény előírásai szerint a gazdát cserélő részvénymennyiség nagysága miatt a leendő vevőnek nyilvános vételi ajánlatot kell majd tennie a többi tulajdonosnak. Ennek árfolyama pedig nem lehet alacsonyabb, mint az elmúlt 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára – ez 3400-3500 forint között mozoghat –, valamint az állam által kapott összeg – ez az elemző szerint minden bizonnyal 4 ezer forint közeli érték lesz – közül a magasabb. Makrai szerint a tranzakció lebonyolításával nem lehet probléma, az AH teljes piaci kapitalizációja nemzetközi viszonylatban nem túl nagy, mintegy 45 milliárd forint, és erre több komoly jelentkező is van.

A spekulációk különösen azután erősödtek fel, hogy a piacon – még a nyáron – elterjedt a hír, az AH-nak feltehetően sikerül megállapodni 10 százalékos Vodafone-részesedésének eladásáról a harmadik magyar mobilszolgáltató anyacégével, a brit Vodafone-nal. A hivatalos bejelentés ugyan szeptemberre csúszott, de a piac kész tényként könyvelte el a híresztelést, illetve azt is, amit egyébként szintén megerősítettek ÁPV-s nyilatkozatok, hogy a bevétel – a piac a befolyó összeget 18-20 milliárd forintra teszi – egy részét rendkívüli osztalék formájában osztják majd szét a részvényesek között. Egyébként éppen ez, a legvérmesebbek által akár ezer forintra is becsült osztalékbevétel indokolja a várt privatizációs árfolyamhoz mérve jelenleg viszonylag magas, valamivel 4 ezer forint alatti tőzsdei árszintet is.

Azóta történt

Előzmények