Hirdetés

A NOD32 vezeti a magyar antivíruspiacot

Hirdetés

A hazai vállalatok 31 százaléka NOD32-vel védi számítógépeit, így a szoftver piacvezető az antivírus programok között – derült ki az IVSZ és az ITBN által közösen indított I. Független IT-Biztonsági Piackutatásból. A tanulmány szerint a magyar IT-vezetők elégedettek az elérhető biztonsági alkalmazásokkal.
Tarolt a NOD32

A NOD32 a legnépszerűbb vírusirtó a hazai vállalatok és központi költségvetési intézmények (kki-k) körében. Az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) szervezői és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) megbízásából készült, I. Független IT-Biztonsági Piackutatás névre keresztelt felmérés során a megkérdezett vállalatok 31, míg a kki-k 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ESET termékeivel védekezik a vírusok ellen.

A szlovák cég vírusirtója 43 százalékos részesedéssel a lakossági piacon is piacvezető (az NRC Piackutató még 2007 végén elvégzett vizsgálata szerint), így kimondható, hogy a nagyvállalati szegmens kivételével az első számú antivírus megoldásnak számít hazánkban. Az ESET ugyanakkor az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet fordított erre a piacra is, és folyamatosan fejlesztette központi menedzsmenteszközeit, melyek mára alkalmassá teszik termékeit a nagyvállalati felhasználásra. Szlovákiában így a pénzintézetek és az egyéb jelentős vállalatok többsége NOD32-t használ. 

A tanulmányból mindezek mellett kiderült, hogy a magyar IT-vezetők kifejezetten elégedettek a hazánkban elérhető biztonsági alkalmazásokkal, és úgy vélik, hogy az ideális szolgáltató teljes körű és proaktív védelmet nyújt a partnereinek. Ahogy az egyik kereskedelmi vállalat IT vezetője megfogalmazta: „Ideális szolgáltató az, aki ennek a témakörnek a teljes spektrumát le tudja fedni.”

A kutatás hátteréről

Mivel korábban nem készült átfogó felmérés a számítógépes biztonság szerepéről a hazai vállalatok és intézmények körében, az ITBN konferencia szervezői az IVSZ-szel közösen megbízást adtak a piac egészét reprezentáló, megbízható adatok összegyűjtésére. A kutatást elvégző BellResearch a felmérés során többféle módszert alkalmazott. Egyrészt primer telefonos kérdőívekkel vizsgálta a hazai vállalatok eszközszintű IT-biztonsági felkészültségét, másrészt a top szereplők körében végzett strukturált mélyinterjúk során feltárta a vezetők motivációit és igényeit is. A 401, legalább 50 PC-vel rendelkező vállalat és 104 intézmény megkérdezésével végzett adatfelvételre 2008 augusztusában és szeptemberében került sor. A rendkívül sokrétű kutatás részletes eredményeit az IVSZ értékesíti.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények