A neten is toboroz a CIA


A CIA új eszközökkel kívánja jövendő munkatársait megnyerni magának – de leginkább a Központi Hírszerző Hivatalról kialakult képet szeretnék egy kicsit megváltoztatni.

A Cég új munkatársakat toborzó honlapján – ahol egyébként egy kampány keretében a Hivatalról kialakított mítoszokat kívánják lerombolni – egy humoros tesztet lehet kitöltetni, melynek végén megtudhatjuk, hogy vajon milyen beosztás lenne számunkra leginkább testhez álló, ha belépnénk a testülethez. A kérdéssor végén olyan minősítéseket kaphatunk, mint: Merész Izgalomra Vágyó, Kíváncsi Kalandor, Körültekintő Megfigyelő, Érzékeny Gondolkodó vagy Újító Úttörő.

A CIA alig két héttel egy elemzés megjelenése után vezette be ezt a játékot. Az a jelentés arról szólt, hogy a terroristák kiválóan alkalmazzák az internetet arra, hogy új híveket szerezzenek mozgalmaiknak. Bouchaib Silm, a szingapúri Védelmi és Stratégiai Tanulmányok Intézetének kutatója egy terrorizmussal foglalkozó konferencián kifejtette, hogy a terroristák az animált videókat és a humoros klipeket arra használják fel, hogy megragadják a fiatalok és a gyerekek figyelmét, s így nyerjék meg maguknak őket. Ez sokkal hatékonyabb, mint ha Oszama bin Laden hosszú, unalmas szónoklataival próbálnának toborozni – állítja Silm, bár kijelentéseit konkrét példákkal nem támasztotta alá.


A nevem: Nem Bond... És nem is James.

A CIA oldalán található kvíz egyébként része egy nagyobb kampánynak, melynek során a Hivatal új alkalmazottakat szeretne találni, de ez csak úgy megy – mondják a vezetők –, ha a James Bond-féle ügynökképet lerombolják, s a valóságoshoz sokkal közelebb álló imázst alakítanak ki, melyben a külföldi városkák sikátoraiban zajló autós üldözés már nem szerepel. Egy hosszabb folyamat eredményeképpen lassanként arculatot váltanak – ennek része a weboldal megújítása is –, s nagy népszerűségnek örvendő médiumokban hirdetve keresik az új munkatársakat.

A szeptember 11-i merénylet óta jelentősen megemelkedett a Hivatal dolgozóinak létszáma, s a jelenlegi alkalmazottak 40 százaléka a WTC utáni támadás után lépett szolgálatba, egyhetedük pedig tavaly. Az AP értesülései szerint a CIA célja, hogy 2011-re megduplázza a Cégnél dolgozó tudósok számát annak érdekében, hogy eredményesebben vehessék fel a harcot a terrorizmussal.

Azóta történt