2019. január 17., csütörtök

Gyorskeresés

A Mozillának nem kell a Google pénze

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A tavalyi évet még úgy zárták, hogy a keresőóriás fizetett a Firefoxban történt keresések után. Idén már nem.

Hirdetés

A Firefox böngészőt gyártó nonprofit vállalkozás, a Mozilla közzétette 2014-es naptári évi adóbevallását. Tavaly a teljes bevétel a támogatásokkal együtt 329,5 millió dollár volt, ez nagyjából 15 millióval több, mint egy évvel korábban. A pénz jelentős része a Google-től érkezett, megállapdásuk alapján járt a pénz a Firefoxból indított keresések után.

A pénzügyi igazgató szerint az idei év még jobb lesz, annak ellenére, hogy 2015-ben már a Google nem ad pénzt a társaságnak, hiszen az alapértelmezett keresőmotort az USA területén a Yahoo-ra, Kínában a Baidura, Oroszországban pedig a Yandexre cserélték. Jim Cook nem árult el részleteket, de azt mondja, nagyon erősek lesznek a pénzügyi eredményeik, tekintettel az alternatív keresőkkel történt megállapodásokra.

A Mozilla keresésekből származó bevételei jellemzően egy fix szerződéses összegből és a Firefox által generált forgalom alapján számolt extra díjakból adódik. A nonprofit vállalat a pénzt nem fizeti ki a tulajdonosoknak, hanem igyekszik tehetséges mérnököket és programozókat felkutatni. Jelenleg nagyjából ezer alkalmazottjuk van világszerte, amihez még hozzájön tízszer ennyi önkéntes is.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.