A mobiltelefónia irányába nyit az iTunes

Hirdetés

Az Apple és a Motorola bejelentette együttműködését, melynek köszönhetően az amerikai mobiltelefon-gyártó készülékeit is támogatni fogja az iTunes. Az iTunes szoftver segítségével USB- vagy Bluetooth-kapcsolaton keresztül a telefonra másolhatók a zeneszámok, beleértve azokat is, amelyeket a felhasználó az iTunes Music Store-ból töltött le, és FairPlay DRM korlátozás alá esnek. A megállapodás keretében az Apple elkészíti továbbá az iTunes Mobile Music Player lejátszószoftvert, amely az új multimédiás Motorola-telefonok alapértelmezett lejátszója lesz, de a várakozások szerint más gyártók készülékein is helyet kap 2005 első felétől. A két vállalat a szerződés pénzügyi részleteit nem hozta nyilvánosságra.

Az együttműködés az Apple iTunes szolgáltatásának első nyitási kísérlete a mobiltelefónia világa felé. A vállalat arra alapozta döntését, hogy ezzel nem iPodjainak teremt konkurenciát, hanem egy új piaci szegmenst hódít meg. A mobiltelefonok ugyanis jóval kisebb tárolási kapacitást kínálnak, mint a merevlemezes zenelejátszók, így nem közvetlen versenytársai az iPodoknak, ugyanakkor szélesebb körű ismertséget biztosítanak az Apple szolgáltatásai és termékei számára.

A Hewlett-Packard után a Motorola a második cég, amely számára az Apple lehetővé tette az iTunes által használt jogkezelő rendszer alkalmazását, ám olyan is akadt, aki nem várta meg az engedélyt. A RealNetworks épp a hét elején jelentette be, hogy egyfajta fordítóalgoritmust fejlesztett ki a különféle jogkezelő eljárások számára, amely többek között a FairPlay DRM-mel is elboldogul.

Azóta történt

Előzmények