A Microsoft szilárdan kitart a HD DVD mellett

Mint ismeretes, a tavaly november végén piacra került Xbox 360 játékkonzol annak ellenére, hogy megalkotói eredetileg máshogy tervezték, csak egy hagyományos DVD-olvasót kapott. A régebbi technológia kényszerű alkalmazása napjainkban még nem jelent problémát a konzolt gyártó Microsoft számára, ám a nagy felbontású tartalmak terjedése, illetve a Blu-ray olvasót tartalmazó Playstation 3 ez évi piacra kerülése mindenképpen válaszlépésre sarkallja a vállalatot.

Hirdetés

A hivatalos válaszra egészen az év első heteiben megrendezésre került Las Vegas-i CES-ig kellett várni; itt Peter Moore, a Microsoft Xbox projektért felelős alelnöke úgy nyilatkozott, hogy még ebben az évben piacra kerül egy külső HD DVD olvasó az új konzolhoz, amellyel az Xbox 360 tulajdonosok számára is elérhetővé válnak a nagy felbontású tartalmak, jóllehet a nagyobb kapacitású lemezeken nem fognak kiadni játékokat.

Szintén a CES-en a szakma – és mint utólag kiderült, saját kollégái – nem kis meglepetésére Moore azt állította egy japán magazinnak, hogy „ha úgy hozza a sors” az Xbox 360-hoz végső soron Blu-ray olvasót is kész piacra dobni a gyártó. A projektvezető ezen kijelentésével alapjaiban rengette meg az amúgy is düledezni látszó HD DVD erődöt, melynek egyik legnagyobb bástyáját pont a szoftvergyártó óriás képezi.

A helyzet tisztázása végett saját vezetőjének állítását mintegy megcáfolva a Microsoft a napokban hivatalos közleményben igyekezett megerősíteni, hogy a vállalat továbbra is teljes mellszélességgel a HD DVD szabvány elkötelezett támogatója, így „jelen helyzetben” szóba sem kerül más optikai adatrögzítő formátum alkalmazása az Xbox 360 esetében. A Microsoftnak egyelőre tehát nincs hivatalos „B terve” arra az esetre, ha a HD DVD adattároló rendszer mégis alulmaradna a formátumháborúban, ugyanakkor Moore megcáfolt állítását akár egy olyan „elszólásként” is lehet értékelni, amely mégiscsak hűen tükrözi a vállalat stratégiáját.

Azóta történt

Előzmények