A Microsoft nem beszél a Vista utódjáról

Hirdetés

A Microsoft egyelőre nem szeretné, ha az emberek a még ropogós Vista helyett már a következő Windowsról beszélnének – ez derül ki a szoftvercég tegnap kiadott szűkszavú közleményéből. Ebben Kevin Kutz, a Windows Client csoport igazgatója mondja el, hogy jelenleg a Vista áll a vállalat figyelmének középpontjában. „Azon túl, hogy már készül, egyelőre nem hozunk nyilvánosságra hivatalos információkat a következő Windows-verzióról” – fogalmazott.

Kutz a közleménnyel azokra a feltételezésekre reagált, melyek szerint az újabb Microsoft operációs rendszer – melynek a Wikipedia szerint Vienna vagy Windows 7 a fejlesztési kódneve – már 2009-ben megjelenik. Ezek alapját Ben Fathi, a Windows-rendszerek alapkutatási és -fejlesztési osztályának alelnöke szolgáltatta, aki a múlt héten San Franciscóban megrendezett RSA konferencián arról beszélt, hogy a Vista-utód valószínűleg még 2009-ben piacra kerülhet.


Vista-öröm: Gates és Ballmer a termékbemutatón

A PC World által megkérdezett szakértő, Michael Silver, a Gartner elemzője úgy látja, hogy a sajtóközlemény nyilvánvalóan arra szolgál, hogy hangsúlyozza: a Microsoft nem akarja, hogy téma legyen a következő Windows. „Nem az eljövendő termékről, hanem a Vistáról szeretnének beszélni” – mondta. Ha valamit el akar kerülni a szoftvervállalat, az az, hogy az ügyfelek – tudva, hogy két éven belül itt a következő – kivárjanak, és kihagyják a vistás stációt – magyarázta.

Silver egyébként szkeptikus a Fathi által felvázolt ütemtervvel kapcsolatban. Szerinte a vállalatok nincsenek felkészülve arra, hogy kétévente váltsanak operációs rendszert, más kérdés, hogy a magánfelhasználók inkább igénylik a gyorsabb frissítéseket. Erre megoldást jelenthet – vetette fel –, ha a Microsoft megfontolja a két célcsoportnak készített Windows szétválasztását.

Steve Ballmer Microsoft-vezér korábban azt ígérte, hogy a jövőben két Windows megjelenése között sosem telik majd el olyan hosszú idő, mint a Windows XP és a Vista esetében. A Vista öt évvel a korábbi változat után jelent meg tavaly novemberben, de a kiskereskedelmi forgalmazás csak idén január 30-án kezdődött el.

Azóta történt

Előzmények