A Microsoft is beleverte a maga szögét a HD DVD koporsójába

A Microsoft sem erőlteti tovább: nem készül több külső HD DVD-olvasó a cég Xbox 360 konzolgépéhez. A vállalatnál a Toshiba egy héttel ezelőtti bejelentése után döntöttek véglegesen a kiegészítő megszüntetéséről. A japán cég, melyet a HD DVD atyjának is tartanak, ekkor közölte, hogy a támogatói oldal jelentős megcsappanása miatt sorsára hagyja saját gyermekét.

Hirdetés

A Toshiba múlt heti sajtótájékoztatója óta gyakorlatilag az összes hollywoodi stúdió beállt a Sony Blu-ray technológiája mögé, beleértve a sokáig független, majd tavaly – a pletykák szerint jelentős anyagi „támogatásért” cserébe – HD DVD-exkluzívvá vált Paramount Picturest, illetve a mindvégig HD DVD-párti Universal Picturest. A szórakoztatóelektronikai, számítástechnikai ipar prominens szereplői közül most a Microsoft döntött úgy – a befolyásos nagyok közül vélhetően utolsóként –, hogy otthagyja az agonizáló HD DVD-t.

A vállalat a kiegészítő megjelenése óta becslések szerint nagyjából 300 000 külső HD DVD olvasót adott el az Xbox 360 konzolhoz. A redmondi cég a konzol médiacenter szerepét kívánta erősíteni az eszközzel, így a vásárlóknak lehetőségük adódott a HD DVD-n vásárolt filmek lejátszására, játékprogramokat ugyanakkor nem terveztek kiadni a nagyobb kapacitást biztosító adathordozókon.

A Microsoft ezzel együtt közreműködött a HD DVD szabvány szerves részét képező technológiák (például az interaktív menürendszerhez használt HDi vagy a VC-1 tömörítési eljárás) kifejlesztésében – a cég most azt vizsgálja, hogy ezeket a fejlesztéseket hogyan örökíthetné át más platformok számára.

A HD DVD készülékek gyártásának leállítása tehát érinti a Microsoft konzolkiegészítőjét is, ugyanakkor a cég felhívja a figyelmet, hogy a vásárlók technikai támogatása ezzel nem szűnik meg. A Microsoftnál mindemellett fontosnak tartották leszögezni, hogy a kiegészítő beszüntetésének semmilyen kézzelfogható hatása nem lesz a videojáték-piacra.

Azóta történt

Előzmények