A Microsoft a magyarok digitális írástudásáért


A 2006-os Government Leaders Fórumon, Lisszabonban jelentette be Bill Gates a „21. századi készségek a foglalkoztathatóságért” („21st Century Skills For Employability”) programot, amelynek célja, hogy 2010-ig 250 millió, Európában 20 millió emberrel ismertessék meg a digitális írástudás nyújtotta lehetőségeket.

A program fő célkitűzései közé tartozik például a képzési lehetőségek nyújtása a közösségi technológiai központokban, színvonalas, az iparág által ellenőrzött tananyagok és képesítések biztosítása, a digitális írástudás fontosságának tudatosítása, elsősorban a munkanélküliek és az idősebb munkavállalók munkaerő-piaci esélyeinek növelése érdekében, a digitális írástudás minél szélesebb körű elterjesztése a vállalkozások és közösségek körében, hogy ezáltal fejleszteni lehessen a helyi gazdaságokat és kereskedelmet.

E kezdeményezéshez kapcsolódik szervesen az a megállapodás is, amelyet a Microsoft Magyarország írt alá a Neumann János Számítógép-tudományi Társasággal és a Szenior Foglalkoztatási Szövetséggel, „21. századi képességek a foglalkoztathatóságért” munkacímmel. Az együttműködés értelmében a szoftvergyártó és a két szövetség Magyarországon közösen is fellép a digitális esélyegyenlőség megteremtése érdekében. A szervezetek célja, hogy 3 év alatt 350 ezer, 5 év alatt pedig 1 millió embert vezessenek be a digitális írástudás rejtelmeibe, ezzel is segítve többek között a hátrányos helyzetű fiatalok és a 45 év feletti korosztály elhelyezkedését a munkaerőpiacon.


A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság vállalta a Microsoft digitális írástudás anyagának honosítását, és részben a Társaság országos ECDL vizsgaközpont-hálózata szolgáltatja majd azt a több mint 500 helyszínt, amely a megcélzott egymilliós tanulói létszámhoz szükséges.

A Szenior Foglalkoztatási Szövetség főként a 45 év felettiek körében segít majd népszerűsíteni a programot és bevonni az érintetteket, hogy munkaerő-piaci esélyeik javuljanak.

A Microsoft digitális írástudást elősegítő, alapszintű informatikai tananyagának honosított, magyar változatát a fenti célcsoportokon kívül más civil szervezetek és magánszemélyek is szabadon felhasználhatják.

Azóta történt

Előzmények