A radarokat is átverik a hibás készülékek

A hatóság közleménye szerint gondot okoznak a meteorológiai radarok működését zavaró vezeték nélküli hálózati eszközök, Amerikából magánúton behozott házi telefonok, amelyek a hazai mobilok zavartalan használatát teszik lehetetlenné – 2012 első felében ilyen esetek miatt kellett legtöbbször intézkedniük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársainak, hiszen az olyan berendezéseket, amelyek zavarják más eszközök működését, ki kell vonniuk a forgalomból.

A nem megfelelően működő, problémát okozó elektromágneses teret generáló villamos berendezések nemcsak használóikra lehetnek ártalmasak, de működésük közben zavarhatják a közelben lévő eszközöket is. Az előírások értelmében a felhasználók védelme és más berendezések biztonságos működése érdekében az NMHH mérőszolgálati és piacfelügyeleti munkatársai folyamatosan ellenőrzik a forgalomba kerülő elektromos eszközök rendeltetésszerű működését. A hatóság vizsgáló laboratóriumának szakemberei ez év augusztusáig 167 rádiós és elektronikus hírközlési eszköz-, illetve egyéb, elektromos jelet kibocsátó berendezéstípust ellenőriztek. A berendezések fajtái igen változatosak voltak a közlemény szerint: a szakemberek figyelme a babaőrzőktől kezdve a házi csiszológépeken, telefonkészülékeken át a vezeték nélküli hálózati eszközökig és a házi gyalugépekig minden olyan eszközre kiterjed, ami egy háztartásban megtalálható lehet.

Hirdetés

A 167 bevizsgált eszközből 29 nem ment át a vizsgán, azaz valamilyen módon zavarta a környezetében lévő berendezések működését. Találtak rendellenesen működő elektronikus időjárásjelző-órát, játék helikoptert, távirányítót, vezeték nélküli csengőt, de fennakadt a rostán egy szúrófűrész is. A rendellenesen működő eszközök leggyakrabban a rádiók, illetve a televíziók működését zavarják. De gyakori, hogy a rosszul szerelt távirányítású eszközök okoznak zavart egymás működésében, például a garázskapu távirányítója a szomszéd autó központi zárját teszi működésképtelenné.

A mérőszolgálat zavarvizsgáló szakemberei csak Budapesten és körzetében 56 vezeték nélküli eszköznél észleltek nagy jelentőségű, káros zavarást. Az otthoni internetezéshez is használt, hibásan működő berendezések a meteorológiai radarok számára fenntartott 5,6 GHz-es frekvenciasávban zavarták lokátorok működését, és ez a jelenség a radarok képernyőjén téves előrejelzést produkált, azaz a radar olyan helyeken jelzett felhőket, vagy éppen jégesőt, ahol a valóságban sütött a nap.

nmhh
A radarképen északkeleti irányban látszó zöld terület a piros sávval nem rossz időt jelez, hanem a zavaró eszköz irányát

A hatóság munkatársai ezen túl 92 esetben intézkedtek amerikai gyártású, vezeték nélküli, ún. DECT-telefonok miatt. Az általában ajándékként Amerikából érkező házi telefonok a környéken használt mobiltelefonok zavartalan vételét akadályozták, vagy rontották a széles sávú internetszolgáltatás minőségét. Az ilyen készülékek használata Európában, így Magyarországon is tilos.

Az NMHH munkatársai minden esetben elrendelték a hibásan működő, illetve tiltott berendezések működtetésének beszüntetését. Az NMHH a szabványtól eltérő berendezések esetében arra kötelezheti az eszköz gyártóját, hogy a biztonságos működés érdekében termékét tegye a szabványoknak megfelelővé, de szükség esetén megtilthatja az eszköz forgalmazását, és elrendelheti a piacról történő kivonását is.

A betiltott termékek listáját a hatóság folyamatosan közzéteszi honlapján.

Hirdetés

Előzmények