Hirdetés

A mesterséges intelligencia átveri az ujjlenyomat-olvasót

Ha a kriminalisztikát nem is, a számítástechnikában terjedő biometrikus azonosítást alaposan összezavarhatja az eljárás.

Érdekes, és potenciálisan igen nagy jelentőséggel bíró tanulmányt tettek közzé a New York-i Egyetem kutatói, akiknek sikerült egy mélytanuló algoritmussal felvértezett mesterséges intelligencia segítségével olyan hamis ujjlenyomatokat generálni, melyekkel képesek voltak átverni az ilyen biometrikus azonosítót használó rendszereket.

Hirdetés

Az ilyen irányú próbálkozások nem újkeletűek, ugyanezen csoport tavaly már demonstrálta, hogy egy valós ujjlenyomatokat tartalmazó adatbázis segítségével miként tudtak olyan „univerzális” lenyomatot készíteni, amelyik viszonylag nagy valószínűséggel feloldhatja például az okostelefonokat.

Ehhez nagyon hasonlóan működik az új „DeepMasterPrints” is, az újdonság itt az, hogy működéséhez már nincs is szükség meglévő ujjlenyomatokból álló adatbázisra, a rendszer e nélkül is képes volt olyan „mesterkulcsot” generálni, amely a kontrollként felhasznált valós adatbázis elemeinek 23 százalékára ráhúzható, amennyiben az azonosítást végző rendszer téves elfogadási hányada 0,1 százalékos.

Természetesen elődjéhez hasonlóan a DeepMasterPrints is csak azokat a rendszereket tudja átverni, amelyek nem a teljes ujjlenyomatot, hanem csak annak adott számú elemét tárolják el, ráadásul azok a szenzorok, amelyek más jellemzőkre, például hőmérsékletre is figyelnek, még kevésbé verhetőek át egy gumira nyomtatott ujjlenyomattal.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Előzmények