A magyarok háromnegyede jobb munkahely reményében sem költözne

Magyarországon a munkavállalók csupán 26 százalék lenne hajlandó belföldön más településre költözni, hogy másik munkahelyet vagy munkát találjon – derül ki az IBM Magyarország és a GKIeNET nemrég publikált, reprezentatív kutatásából. A válaszadók legnagyobb része a lakóhelyéhez való érzelmi kötődéssel magyarázza az alacsony költözési hajlandóságot, külföldi munkavégzésre 20 százalékuk váltana, ugyanakkor közülük 40 százalék egyáltalán nem beszél idegen nyelvet. A munkaerő rugalmatlansága nehézségeket okoz a nemzetgazdaságban, állások tízezrei betöltetlenek, holott a megfelelő szakképzettséggel rendelkezők megtalálhatók, csak éppen lakóhelyüket nem kívánják megváltoztatni.

A rugalmatlanság nem csupán földrajzi értelemben nyilvánul meg. A megkérdezettek 84 százaléka nem járna sem tanfolyamra, sem iskolába, hogy annak elvégzése után könnyebben találjon állást. Olyan településekre is akad példa, ahol a munkanélküliség 100 százalékos, miközben a helyi termelővállalat külföldieket kénytelen alkalmazni.

Az atipikus foglalkoztatási formák közül a távmunka sem terjedt még el itthon számottevően. Az ötven főnél többet foglalkoztató vállalatok 7 százaléka ad lehetőséget távmunkára – máshol általában a cég profilja nem teszi lehetővé a távolról történő munkavégzést. Az állandó munkahellyel rendelkezők 2 százaléka élhet ezzel a lehetőséggel.

A kutatás arra is kitér, hogy a dolgozók harmada munkahelyét gyalog, kerékpárral vagy robogóval közelíti meg, s közel ugyanennyien vesznek igénybe tömegközlekedési eszközöket. A tömegközlekedéssel munkába járók aránya Budapesten az országos átlag kétszerese.

Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója elmondta: az üzleti környezet, az ügyfelek igényei olyan gyorsan változnak, hogy a rugalmasság kulcskérdés, versenyképességünk egyik meghatározó tényezője. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a folyamatos tanulás, egyre nagyobb a munkáltatók igénye a mobil munkaerőre, mely képes a vállalaton belüli elmozdulásra akár szakterületét, pozícióját vagy a munkavégzés helyszínét illetően. Lassan terjednek a nem tipikus foglalkoztatási formák, a távmunka, a rövidített és rugalmas munkaidő, a projektalapú foglalkoztatás. Az IBM vezérelve a globális integráció, azaz a feladatok megoldásához szükséges tudást az IBM az egész világból szedi össze: a projekteken nemzetközi teamek dolgoznak – sokszor virtuálisan – mindig közel az ügyfélhez. A helytálláshoz ebben a környezetben flexibilitás, magas fokú együttműködési készség, innovatív gondolkodás, megalapozott speciális szaktudás és nyelvismeret szükséges.

Azóta történt

Előzmények