A Lenovo korábbi vezető mérnöke szerint Kína elutasíthatja az ARM felvásárlását

Az NVIDIA pár hete jelentette be, hogy felvásárolják az ARM-ot, de már akkor is figyelmeztettek az elemzők, hogy Kínát rendkívül nehéz lesz majd meggyőzni arról, hogy áldásukat adják az akvizícióra. A Lenovo korábbi vezető mérnöke a South China Morning Post riportja szerint valószínűnek tartja, hogy az említett ország blokkolni fogja majd az üzletet, félve attól, hogy az ARM az Egyesült Államok kezébe kerül.

Hirdetés

Ni Guangnan úgy gondolja, hogy Kína nem használna ARM technológiát, ha az az USA tulajdonában lenne. A két nagyhatalom amúgy sem rózsás kapcsolata az utóbbi években a lehető legmélyebbre süllyedt, elsődlegesen annak köszönhetően, hogy a Trump adminisztráció erős lépéseket tett annak érdekében, hogy ellehetetlenítsék a keleti ország nagyobb cégeinek működését, kiemelten figyelve a Huawei-re.

Kína trösztellenes szabályozója az üzletet monopóliumra való törekvésre hivatkozva utasíthatja majd el, de a fő félelem inkább az, hogy ha az ARM-ot az NVIDIA átköltöztetné az Egyesült Államokba, akkor az USA exportszabályozásai vonatkoznának rá, amelyek az utóbbi időben erősen Kína ellehetetlenítését célozták.

A fentiektől függetlenül az NVIDIA még ragaszkodhat az üzlethez, ugyanis az akvizíció elutasítása a kínai fél által nem jelent kizáró okot, viszont Kína erre a döntésére építve megtilthatja az ARM-os eszközök importját és forgalmazását, illetve szabályozhatnák az exportot is. Ez azért lényeges, mert az ARM ügyfélköre nagyban épít a keleti nagyhatalomra, és ha ez kiesik, akkor a cég a bevétele jó részét is elveszti. Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy egy ilyen döntésnek milyen hatása lenne az ellátási láncra, de legrosszabb esetben előfordulhat, hogy az ARM-os eszközök gyártása szempontjából is meg kellene kerülni Kínát.

Stratégiai szinten sem lényegtelen döntésről van szó, mivel a szóban forgó piac rendkívül nagy, így a gyártóknak muszáj lenne alternatív architektúra után nézni, amire fel kell készíteni például az Androidot, a különböző szoftvereket, tehát összességében jelentős, és egyben gyorsan megoldandó probléma elé nézne az egész ipar, ha Kína nem tud megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy az ARM székhelyét az NVIDIA esetlegesen az USA-ba költöztetheti.

Ni Guangnan egyébként megjegyezte, hogy a chiptechnológia Kína egyik gyenge pontja, és ki kell építeniük a saját információs ökoszisztémájukat, nem csak egy szimpla termékben, vagy technológiában kell gondolkodniuk. Ez azt vetítheti előre, hogy Kína a jövőben mindenképpen váltani fog ARM-ról, ennek csak az üteme kérdéses.

Azóta történt