A lengyelek kaszáltak a regionális döntőben

Hirdetés

Az idén Budapesten rendezték az ACM - ICPC (Association for Computing Machinery - International Collegiate Programming Contest) nemzetközi programozóverseny közép-európai regionális döntőjét. Erről a két legjobb csapat jutott ki a világbajnokságra, melyet 2006-ban a texasi Baylor Egyetemen tartanak, ahonnan 1970-ben a verseny útjára indult.

A hivatalos szabályok szerint a háromfős csapatoknak egy-egy számítógép áll rendelkezésére a kézhez kapott 8-10 algoritmikus probléma megoldására. Összesen öt órájuk van, így a pusztán kódolási versenyből taktikai küzdelem is kerekedhet, mivel a hibásan beadott feladatokért időbüntetést kapnak a csapatok. A kiértékelés számítógépes hálózaton keresztül történik, a beküldött megoldásra azonnal jön válasz, a hivatalos hibaüzenetek egyikének vagy a hőn áhított „Accepted” formájában. Kérdéseket is szigorúan csak a kiépített hálózaton keresztül lehet feltenni a rendezőknek.

Az idei verseny közép-európai regionális fordulóját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rendezte a MAVE (Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete) és a Simonyi Károly Szakkollégium közreműködésével, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság támogatásával november 18-20-án. Összesen 56 csapat jött el Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia. Horvátország és Magyarország egyetemeiről. A magyarországi résztvevők a verseny hazai döntőjéről kerültek ki, amelyet 2005. október 29-én öt helyszínen – Szeged, Debrecen, Eger, ELTE és BME – párhuzamosan rendeztek meg.

A vasárnapi küzdelemben végül a Warsaw Eagles csapat diadalmaskodott a Varsói Egyetemről. A második helyet a Varsói Egyetem másik csapata, a Warsaw Predators szerezte meg, míg harmadik lett a Jagiellonian2 csapat Krakkóból. A szabályok értelmében az első és a harmadik csapat jutott ki a tavasszal megrendezésre kerülő texasi világbajnokságra, mivel egy egyetemről csak egyetlen csapat kvalifikálhatja magát. A legjobb magyar csapat az ELTE „A” volt, amelyik a 15. helyet szerezte meg.

Azóta történt