A kapitalisták már az orosz spájzban vannak

Hirdetés


Len Blavatn(y)ik

A Warner Music Group, a Sony BMG és a milliárdos Len (Leonyid Valentyinovics) Blavatn(y)ik a múlt hét csütörtökén bejelentették, hogy elindítanak Oroszországban – mely állam messze az első az internetes kalózkodás tekintetében a világon – egy digitális zenei vállalkozást.

Az új cég, a Digital Access moszkvai telephellyel fog működni, s a digitális zenék területén szinte teljes körű kínálattal rendelkezik majd: teljes számok letöltése, csengőhangok, videoklipek és színes képek szerepelnek az elérhető tartalmak között, melyet Oroszország és a volt szovjet tagállamok területéről lehet megvásárolni.

Blavatnyik, a tipikus kelet-európai pályát befutó milliárdos – a Forbes magazin becslése szerint a TNK-BP orosz-amerikai olajcégben és a Warnerben érdekelt befektetőként körülbelül 7,2 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik – Oroszországban született, de ma már amerikai állampolgár, s felvásárolt az orosz kiadók közül kettőt, a Szojuzt és a Nikitin Recordsot, s az egyesített vállalat ősszel kezdi meg működését.

Patrick Vient, a Warner Music elnök-vezérigazgatója nagy reményeket táplál az új vállalkozással kapcsolatban, úgy véli, stratégiai befektetést hajtottak végre, amely nagy szerepet játszik majd abban, hogy az orosz zenei piacot megnyissa, illetve konszolidálja a törvényes működés irányába.

S a konszolidációra szükség is van, hiszen a legutóbbi amerikai felmérés szerint Kína és Oroszország számít a világ két legkevésbé törvénytisztelő államának a digitális tartalmak tekintetében, vagyis e két területen virágzik a kalózkodás. Az International Intellectual Property Alliance jogvédő szövetség szerint Oroszországban 2006-ban a szoftver-, a zenei és a könyvkiadó cégek összesen 2,18 milliárd dollár veszteséget könyvelhettek el – már ha úgy számolunk, hogy az illegális letöltések után mennyi jogdíjat nem fizettek meg.

Mint Oleg Tyumanov, a Digital Access elnöke elmondta, egyik fő céljuk, hogy az digitális tartalmak kereskedelmének – eddig nem létező – teljes skáláját megteremtsék, vagyis közös rendszerbe kívánják szervezni a jogtulajdonosokat, a tartalomszolgáltatókat, a mobilszolgáltatókat és az online boltokat üzemeltetőket.

Azóta történt

Előzmények