A jövő irodájában állítólag jó lesz dolgozni

A jövő irodái végre a valós emberi igényekre adnak majd választ – állapították meg az Oki és az Institute of Directors kutatói. A közös kutatás eredménye szerint a jövő irodája egyre inkább az ember köré fog épülni, így nemcsak a szemnek lesz kellemes a látványa, hanem a mostaninál jobban elősegíti majd a hatékonyságot és a jó közérzetet. A látszólag organikus irodai szerveződések ellenére a munkatársak gyakran még mindig a környezetükkel küzdenek ahelyett, hogy élveznék azt. Ezt leküzdendő a belső terek kialakítását alapvetően befolyásolják majd az új technikai eszközök.

A kutatók szerint a jövőben rugalmasan lehet majd megválasztani a munkavégzés helyét. A vezeték nélküli hálózatoknak köszönhetően a munkatársak az irodában bárhol helyet foglalhatnak, akár az épületen kívül is anélkül, hogy elvesztenék a laptop- és telefonkapcsolatot. Elterjednek az alkalmazkodó munkaállomások, az úgynevezett hotdesk számítógépek. Bár a hotdeskek használatának elmélete nem új, de ezt tovább finomítva nemcsak az it-környezet veszi majd fel a felhasználó profilját, hanem az iroda többi része is, így a világítás, a hőmérséklet is a munkatársak egyéni igényeihez igazodik majd.

A jövőben spontán közös terek is szolgálják majd a dolgozókat. Így – szintén a vezeték nélküli hálózatoknak köszönhetően – a kollégák számítógépükkel együtt szinte bárhol összegyűlhetnek tárgyalásokhoz, ötleteléshez és informális megbeszélésekhez. A formális tárgyalók is megváltoznak: a hivatalos találkozók céljára szolgáló tereket plazmaképernyőkkel és érintőtáblákkal (smart boardokkal) szerelik fel, így a részt vevők egérrel vagy akár az ujjukkal helyben írhatnak vagy rajzolhatnak az adott képernyőre, majd a változtatást el is menthetik a hálózatra.

"Üdvözöljük azokat az irodai technológiákat, amelyek progresszív módon hozzák közelebb egymáshoz az embereket, elősegítik a hatékonyabb üzleti kommunikációt, vele a jobb közérzetet és az eredményességet. Az igazán jó munkahely véleményem szerint arról ismerhető meg, hogy nem kell noszogatni az embereket, hogy jól dolgozzanak. Ebben az irodai környezet kialakítása és a kommunikáció kulcsszereppel bír" – nyilatkozta Érdi-Krausz Gábor, az Oki Systems (Magyarország) ügyvezető igazgatója.

Azóta történt