A jövő héten eldőlhet a Fujitsu Siemens sorsa

Közel jár a megállapodáshoz a Fujitsu Siemens jövőjéről a vegyes vállalatot egyenlő arányban birtokló japán Fujitsu Ltd. és a Siemens AG – írja bennfentes forrásokra hivatkozva a Bloomberg. A hírügynökség értesülése szerint a felek már a jövő héten bejelenthetik, hogy az üzletből kiszállni akaró Siemens tulajdonrészét a Fujitsu fogja megvásárolni. A vételár állítólag – bár ez rendkívül alacsonynak tűnik – 50-60 milliárd jen (510-610 millió dollár) lesz.

Ezzel a Fujitsu Siemens irányítása teljes egészében a japán vállalat kezébe kerül, amely az ügyletnek köszönhetően az európai szerverpiacon reméli növelni befolyását. És csak itt: az akvizíciót követően ugyanis a Fujitsu leválasztaná és értékesítené az otthoni felhasználókat kiszolgáló üzletágat, és csak a vállalati bizniszt tartaná meg. Állítólag e divízió iránt a kínai Lenovo is érdeklődik.

A Fujitsu a Bloomberg érdeklődésére csak annyit mondott, hogy „folyamatosak a pozitív előrelépések a tárgyalások során, de megegyezés még nem született.” A Siemens nem kommentálta a hírt.

Nehéz helyzetben

Az elsősorban az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló úgynevezett EMEA régióban érdekelt Fujitsu Siemens Computerst 1999-ben alapította a Fujitsu és az egykori Siemens Nixdorf. A tíz évre kötött társulási szerződés jövőre jár le, de újabb öt évvel automatikusan meghosszabbodik, ha az idén egyik fél sem jelzi kiszállási szándékát. A feleknek elővásárlási joga van a másik tulajdonrészére.

Júliusban több hírügynökség és gazdasági lap is arról írt, hogy a megvesztegetési botrányok és a világgazdasági lassulás révén is meggyengült Siemens ki akar hátrálni. Peter Löscher, a német ipari konglomerátum első embere – aki éppen a nyáron jelentett be egy jelentős, közel 17 000 dolgozót érintő leépítési programot – korábban azt mondta, hogy elégedetlen a Fujitsu Siemens pénzügyi teljesítményével.

A Fujitsu Siemens elnök-vezérigazgatója, Bernd Bischoff viszont kiállt a cég mellett, és rámutatott, hogy az 1,7-2 százalékos értékesítési nyereségével kifejezetten a jól teljesítők között szerepel a szektorban. A vállalat a tavalyi évet 6,61 milliárd euró árbevétellel és 105 millió euró adózás előtti profittal zárta, az idei üzleti évre pedig utóbbiból 105-200 milliót jelzett előre. Igaz, Bischoff a nyáron kénytelen volt elismerni, hogy a gyenge dollár és PC-árak csökkenése miatt a második negyedév „igen nehéz” volt, és emiatt veszélybe került e profitcélkitűzés elérése. A második negyedévben a cég a piacvezető pozícióját is elveszítette Németországban, helyére az Acer kapaszkodott fel.

Azóta történt

Előzmények