A HPE tulajdonába kerül a Cray

A Hewlett Packard Enterprise, azaz a HP nagyvállalati részlege szemet vetett a szuperszámítógépek tervezésében élen járó, Cray nevű vállalatra. A bejelentett felvásárlás összértéke 1,3 milliárd dollár lesz, és az akvizíció végeztével a HPE birtokába jut az összes technológia és szabadalom, amelyet a Cray birtokol.

Érdemes kiemelni, hogy a HPE az üzlettel túlzottan nagyot nem is kockáztat, hiszen a Cray benne van az Egyesült Államok exascale szuperszámítógépekre vonatkozó két fő projektjében. A Frontierért konkrétan felelnek, míg az Aurora megépítésében segédkeznek.

Az értékes projektek mellett a HPE birtokába kerül a Frontier alapját képző Shasta rendszerarchitektúra, illetve a Slingshot összeköttetés, ami jelentős versenyelőnyt biztosíthat a szerverpiacon. Ez különösen igaz a jelenlegi piaci viszonyok mellett, amelyben a gépi tanulás egyre nagyobb fókuszt kap, vagyis a Frontier alapjai nagyon egyszerűen eladhatók lehetnek korlátozottabb méretben is, márpedig a legtöbb gépet a kisebb megrendelők viszik, és ez az igazán értékes terület, annak ellenére is, hogy a média jellemzően az igazán erős szuperszámítógépekre fókuszál. A HPE mindemellett modernizálni szeretné a GreenLake-et is, amely a vállalat HPC szervereket szolgáltatásként kínáló megoldása.

Az akvizíció a tervek szerint a 2020-as üzleti évben zárul majd le, de pontos dátumot még nem közöltek a felek.

Azóta történt