A HP felhagy a processzorfejlesztéssel

Hirdetés

A 64 bites Itanium processzor fejlesztésén dolgozó Hewlett-Packard-csapat utolsó mohikánjai is átigazolnak az Intelhez – erősítette meg a hetekkel ezelőtt felröppent lapértesüléseket tegnap a PC-gyártó. A HP coloradói központjából több száz mérnök költözik át a processzorgyártóhoz, hogy a „több magos, több programszál kezelésére képes chipek fejlesztését segítse”. A vállalat ezentúl kizárólag alaplapi lapkakészleteket tervez maga az itaniumos kiszolgálókhoz.

A megegyezés egyik utolsó állomása a HP processzorpiaci kivonulásának. A vállalat az idén augusztusban dobta piacra az utolsó Alpha processzort, míg a chip fejlesztésén dolgozó mérnökök nagy részét már korábban átadta az Intelnek. (Ez a technológia és szakembergárda a 2002-es Compaq-akvizícióval került a HP birtokába.) Véget ér a HP saját PA-RISC processzorcsaládjának karrierje is, az utolsó chip, a 8900 jövőre jelenik meg.

A PC-gyártó azonban nem hátrál ki az Itanium mögül: az elkövetkező három évben 3 milliárd dollárt fordít arra, hogy a szoftvervállalatokat a chip mellé állítsa, azaz rábírja őket arra, hogy alkalmazásaikat tegyék kompatibilissé az új architektúrával. A HP és az Intel által közösen fejlesztett processzor viszonylagos sikertelenségének egyik oka ugyanis éppen a szoftverek hiánya.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények