A Google részvényei az egekben


Akadtak az elmúlt hetekben borús tekintetű elemzők, akik úgy vélik, hogy bár a Google piaci értéke és részvényei szárnyalnak, hiszen egy év alatt 400 dollárról 500 dollárra emelkedtek a cég papírjai, ám könnyen lehetséges, hogy a vállalat nagy árat fizethet ezért a rendkívüli mértékű és sebességű felértékelődésért.

A cég hírneve egyre nagyobb – ha lehet még ezt egyáltalán fokozni – világszerte, a befektetői bizalom töretlen, szinte hétről hétre egy-egy újabb Google-szolgáltatás indul el, a meglevők továbbfejlesztése folyamatos, alkalmazottaik egyre vagyonosabbak.

A nyolc éve alapított cég jelenleg az első számú keresővállalkozás, az Egyesült Államok piacának felét lefedik. Hirdetési jövedelmeik, melyek a legnagyobb súllyal esnek a latba, az elmúlt negyedévben 60 százalékkal nőttek. A Google helyzetét erősíti az is, hogy a konkurens, a keresők területén másodiknak számító Yahoo! gyengélkedik, s míg a Google internetes jövedelme, főképp a nemzetközi terjeszkedésnek köszönhetően a harmadik negyedévben megduplázódott, addig a Yahoo! esetében 37 százalékos visszaesésről beszélhetünk.

A Google ahhoz is elég erősnek érezte magát, hogy 1,65 milliárd dollárér felvásárolja a YouTube videomegosztó oldalt. De pontosan ezzel kapcsolatban figyelmeztetnek a kritikusok arra, hogy a YouTube szerzői jogot sértő tartalmai miatt hosszadalmas és rengeteg pénzt felemésztő eljárássorozat elé nézhet a Google – igaz, ezt már mondják egy ideje, de még most sincs semmi jele, hogy ez a pereskedés olyan mértékűvé duzzadna, amely komoly károkat okozhatna az új tulajdonosnak.

Kisebb hírveréssel ugyan, de a Google a YouTube mellett ebben az évben 130,5 millió dollárt költött 15 kisebb cég megvásárlására is, emellett európai főhadiszállásukat Írországban 500 fővel bővítették. Ezeket a manővereket már érték pénzügyi szempontból erős kritikák, csakúgy, mint a Google Earth vállalkozást, melynek a folytatását sokan kétségesnek tartják.

A cég mindenesetre stabil pénzügyi mérleget mutat eddig, s a 10 milliárd dolláros készpénzállomány megléte is az optimistákat látszik igazolni. A Thomson Financial jelentése szerint a Wall Street szakértői egyetértenek abban, hogy a Google részvényeit illetően a tanács: „Végy!” – a felmérés szerint 12 bróker kifejezetten ajánlja a vételt, 21 a „vásárolható” kategóriába sorolja, hárman a megtartás mellett voksolnak, ketten  értékesíthetőnek tartják a papírokat, és csak egy mondja, hogy meg kell tőlük szabadulni.

A Google vezetői erre az évre 81 százalékos általános növekedést várnak, szemben az internetes ipar átlagosan 7 százalékosra becsült növekedésével, jövőre 33 százalékos emelkedést jósolnak a 25 százalékos iparági fejlődés mellett.

Mindenesetre jelenleg – néhány borúlátó előrejelzést leszámítva – kevés jel mutat arra, hogy egy „Google-lufi” nemsokára bekövetkező kidurranásától kellene tartani…

Azóta történt

Előzmények