A Google panaszkodik az Explorer miatt

A Google már jó előre beárulta a Microsoftot az amerikai igazságügyi minisztériumnál és az Európai Bizottságnál, azaz annál a két hivatalnál, mely korábban vizsgálatot folytatott a szoftvervállalat ellen. Az internetvállalat ugyanis attól tart, hogy a redmondi cég a böngészőpiaci dominanciáját használja majd ugródeszkának ahhoz, hogy a keresőpiacon is meghatározó befolyást szerezzen.

A Microsoft Internet Explorer böngészőjének új, 7-es verziószámot viselő változata – akárcsak a Firefox vagy az Opera már jó ideje – egy keresődobozt jelenít meg a címsor mellett, ahonnan közvetlenül indíthatók internetes keresések. A probléma ezzel az – állítja a Google –, hogy az MSN Search az alapértelmezett kereső, aminek köszönhetően a Microsoft mesterségesen és tisztességtelen módon tudja gyarapítani saját szolgáltatásának látogatottságát és hirdetési bevételeit. Mivel az Internet Explorert a felhasználók több mint 80 százaléka használja még ma is, az apró doboz valóban rendkívüli értéket képvisel.


A vita tárgya. Ki kezd, ki lesz az első?

Igaz ugyan, hogy megváltoztatható az alapértelmezett keresőmotor, de a Google szerint ezt az egyébként valóban nem ördöngös feladatot a többség nem tudja elvégezni. A vállalat egy kutatással támasztja alá állítását – a vizsgálatot maga rendelte meg a Tec-Ed piackutatótól –, amely szerint a felhasználóknak mindössze egyharmada birkózik meg ezzel a négy egérkattintást igénylő művelettel. Az pedig még valószínűbb, hogy a többségnek eszébe sem jut hozzányúlni az alapértelmezett beállításokhoz.

A Google szerint az lenne a korrekt megoldás, ha a userek az Explorer telepítése közben adhatnák meg, hogy mely keresőt szeretnék alapból használni. A fair play jegyében ugyanezt a módszert támogatnák a jóval szerényebb részesedéssel rendelkező Firefox és Opera böngészők esetében is, melyeknél a keresődoboz kedvezményezettje jelenleg a Google. A Microsoft szerint azonban ez a megoldás csak bonyolítaná a telepítést, ráadásul a felkínált opciók végessége miatt korlátozná a választás lehetőségét.

A Google az EB-nél tulajdonképpen nyitott kapukat dönget, hiszen Neelie Kroes versenyügyi biztos már március végén hasonló aggályokat fogalmazott meg, és arra figyelmeztette a Microsoftot, hogy az Internet Explorer 7 böngészőt is tartalmazó Windows Vistát nem hozhatja majd forgalomba Európában, ha annak bizonyos szolgáltatásai nem egyeztethetők össze az uniós versenyügyi törvényekkel. Kroes egyik kifogása éppen a böngészőből közvetlenül indítható keresések esetleges monopolizálására vonatkozott.

Azóta történt

Előzmények