A Google nem tilt: figyelmeztet

Hirdetés

A Google még januárban – a Sun Microsystems és a Lenovo társaságában – csatlakozott a Stop Badware Coalition (SBC) civil szerveződéshez, mely a Harvard és az Oxfordi Egyetem vezetésével jött létre, hogy az interneten terjedő káros programok (malware-k vagy badware-ek) vétlen letöltése ellen harcoljon. Az együttműködés az elmúlt héten már látható eredményt is hozott, s péntek óta a Google keresője hivatalosan is egy új szolgáltatást működtet. Az SBC adatbankjára támaszkodva a keresőoldalon a szolgáltató megjelöli a potenciálisan káros tartalmakat hordozó oldalakat. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy ha a felhasználó a találati listán egy olyan oldal címére kattint, amely az SBC információi szerint feltehetően veszélyes lehet, akkor előbb egy figyelmeztető lapra irányít, melyen a következő szöveg található: „Veszély! Az oldal, amelyet le kíván tölteni, kárt tehet a számítógépében.” (A kissé pontatlan magyar változat után szabadon – a szerk.)

Emellett azt is tanácsolják a felhasználónak, hogy a malware-ekről és az ellenük való védekezésről információkat olvashat az SBC honlapján. A figyelmeztető oldal természetesen nem tartalmaz semmiféle korlátozást; a felhasználó dönthet, hogy az adott témában keres egy másik, veszélytelennek ítélt oldalt, vagy a figyelmeztetés ellenére továbblép a kockázatos helyre. „Nem célunk, hogy megmondjuk az embereknek, mit csináljanak. Mindössze információkat akarunk adni nekik arról, hogy mi történhet a gépükkel, ha mégis vállalják az adott oldalak letöltését” – nyilatkozta John Palfrey, a Harvard jogi karának professzora.


Figyelmeztetés beszélni magyar

Az SBC önkéntes, civil alapokon működő kezdeményezés, adataikat olyan felhasználóktól szerzik, akik jelentik a szervezetnek azokat az oldalakat, ahol káros tartalmakra bukkantak. Ezután a szervezet munkatársai ellenőrzik ezeket a címeket, s ha megalapozott volt a gyanú, felveszik az adott oldalt a potenciálisan veszélyes helyek listájára. A Google-lal való együttműködéssel nagyon elégedettek a szervezetnél, s szívesen látnák, ha más, keresőmotorokat üzemeltető vállalkozások is csatlakoznának a programhoz, mert egy ilyen világméretű probléma megoldásához csakis széles összefogással lehet eljutni.

Kipróbáltuk, s úgy tűnik még nem tökéletes a rendszer. A teszteléshez az SBC egyik publikus listáját használtuk , de úgy találtuk, hogy az ott megadott veszélyes oldalak esetében csak egyetlenegyszer (az „asta killer”-re rákeresve, majd az első találatra rákattintva) jelent meg figyelmeztetés.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények