Hirdetés

A Google már megint kitalált valamit

A Google megint kitalált valamit, amiről sokan máris szuperlatívuszokban beszélnek: megjelent a Google Tone, az URL-megosztó csipogó. Alapvetően az irodai kooperációt könnyítenék meg vele, a hallótávolságon belül lévő, Chrome-ot futtató gépek a hangjelzésekből dekódolják ugyanis a megosztani kívánt linket, ezek egy kattintással megnyithatók.

Hirdetés

A böngésző új kiegészítője bekapcsolva tartja a számítógép mikrofonját egészen addig, míg az fut, a Tone pedig ideiglenesen tárolja a linket a Google szerverein, és a küldőtől érkező csipogás alapján az értesítési ablakban megjeleníti a küldő fél nevével és profilképével együtt.

Ezt kell észrevenni, majd rákattintani, ha meg akarjuk nyitni
Ezt kell észrevenni, majd rákattintani, ha meg akarjuk nyitni

Mivel a szolgáltatás nem nyitja meg automatikusan a küldött tartalmat, arra rá kell kattintani a jóváhagyáshoz, nem fordulhat elő, hogy valamelyik vicces kedvű kolléga illetlen tartalmakkal bombázza meg a környezetében ülőket. A Chrome böngészőt egyébként is tehetjük úgynevezett ne zavarj módba, ilyenkor még az értesítés sem ugrik fel. A begyűjtött adatokat névtelenül, a Google adatvédelmi irányelvei szerint használja fel a vállalat.

A fejlesztői blogban Alex Kauffmann azt írja, az első verzió mindössze fél nap alatt készült el, elsősorban saját maguk szórakoztatására, ám azt vették észre, hogy a közös munka során egyszerűbb így megosztani a tartalmakat mint e-mailen vagy instant üzenetküldőben. Párosítani, előre beállítani nem kell semmit, a DTMF (dual-tone multi-frequency signaling) hangokkal egy kis kísérletezés után a szerkesztőségünkben is meg tudtuk osztani egymással a hivatkozásokat. Kár, hogy egyelőre csak az asztali böngészőhöz készült el, a keresztplatformos felhasználásban látnánk igazán nagy fantáziát.

Azóta történt

Előzmények