A Google csatlakozott a Linux-barát közösséghez


A Google tegnap bejelentette, hogy a vállalat – mint első végfelhasználói licenctulajdonos – hivatalosan csatlakozott az Open Invention Networkhöz (OIN), melyet a Linuxot támogató vállalatok alapítottak 2005-ben, s mely kezdeményezés célja, hogy szabadalmak felvásárlásával és azok megosztásával segítse a nyílt forráskódú rendszerek fejlesztését.

A Google korábban is áldozott már jelentős összegeket a szabad szoftvereket támogató projektekre, a legismertebb talán a Summer of Code nevű kezdeményezés, de a cégnél egyébként is széles körben alkalmaznak nyílt forráskódú technológiákat, így nem különösebb meglepetés a közös szabadalmakat kínáló, Linux-támogató szervezethez történő csatlakozása. „A Linux kiemelt szerepet játszik a Google-nél, elhivatottan támogatjuk a Linuxot fejlesztők közösségét. Úgy véljük, hogy az OIN-hez való csatlakozásunkkal tovább bátorítjuk és serkentjük a Linux fejlesztőit, hogy a mindenki számára előnyös munkájukat tovább folytassák. Büszkék vagyunk, hogy részt vehetünk a programban” – kommentálta a bejelentést Chris DiBona, a Google nyílt forráskódú programjának vezetője. Azt még nem tudni, hogy a vállalat hány szabadalmat tesz be az OIN eddig körülbelül 100 licencet tartalmazó portfoliójába.

Az OIN elsődleges célja megalapítása óta az, hogy a féltve őrzött vállalati szabadalmak alapján indított Linux-ellenes támadások számát csökkentsék, s ugyanakkor a tagok (például az IBM, a Sony, a Red Hat, s június óta a Novell is) – kinyilvánított szándékuk szerint – távlati célként a jelenlegi szabadalmi rendszer átalakításának segítését is – az amerikai törvényhozás jelenleg tárgyal egy reformról – szemük előtt tartják.

Azóta történt

Előzmények