A Google, a Yahoo! és a Microsoft szerződést kötött

Hirdetés


A vállalatok csütörtöki bejelentése szerint az internetes böngészők iparának három legnagyobb befolyású szereplője, a Google, a Yahoo! és a Microsoft összefogtak, hogy a weblapok készítőit és karbantartóit segítsék oldalaik ismertté tételében s egyszerűbbé tegyék a munkájukat.

A szövetkezésre lépett cégek megegyeztek abban, hogy mindannyian elfogadják a Google 2005 júniusában bevezetett Sitemaps protokollját, mely lehetővé teszi a weboldalak tulajdonosainak, hogy manuálisan indexálják oldalukat a Google adatbázisába, s az eredményt le is ellenőrizhetik. Ezt a többi keresőmotor esetében is megtehették külön-külön, ám mostantól elegendő lesz egyszer végrehajtani a műveletet, s a többi böngésző is értesül erről.

Tim Mayer, a Yahoo! Search termékigazgatója bejelentette, hogy a megállapodás következtében a Sitemaps 0.90 segítségével jelentősen könnyebbé válik a webmesterek dolga, s a felhasználók is frissebb és pontosabb információkat kaphatnak.

A kezdeményezés a Google és a Yahoo! tárgyalásaival indult, a Microsoft később csatlakozott hozzá, s a résztvevők a kisebb keresőcégek jelentkezését is várják.

Ken Moss, a Windows Live Search igazgatója az eseményt kommentálva elmonta: reméli, hogy ez az egyezség csak kezdete egy olyan folyamatnak, mely a most megállapodásra jutott cégek közötti további kooperációban teljesedik majd ki.

Azóta történt

Előzmények