Frissítés! – A GKM közzétette a Microsofttal kötött szerződéseket

Eredményes volt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet hosszúra nyúlt akciója: a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tegnap nyilvánosságra hozta az amerikai szoftveróriással, a Microsofttal kötött szerződéseket – adja hírül a mai Népszabadság.

Mint arról szeptemberben mi is beszámoltunk, a TASZ, kifogásainak egy évvel korábbi jelzése után, most már tarsolyában az adatvédelmi ombudsman 2007. július 30-án kelt állásfoglalásával újra kifejtette: különösen aggályosnak tartják, hogy az egykori Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) feladatait átvevő gazdasági tárca nem tette hozzáférhetővé az úgynevezett Tisztaszoftver Programot megalapozó Microsoft-szerződést, noha az adatvédelmi biztos szerint a megállapodás közérdekű adatnak minősül. A mai friss hír szerint a GKM másfél éves késéssel, tegnap este tette közzé a Microsofttal kötött szerződéseket, s e lépés kommentálásakor Kóka János a továbbiakban a lehető legteljesebb nyilvánosságra tett ígéretet – a személyiségi jogok, illetve üzleti érdekek tiszteletben tartása mellett.

A szerződések szövegét ismertető újságíró arról ír, hogy most már az eddig misztikus homályba burkolózott adatok egy része végre megismerhetővé vált, így például megtudható az, hogy „az államigazgatásban jelenleg 27 ezer számítógépen futnak MS-szoftverek, s erre 2000 óta 4,8 milliárd forintot költött az állam. További 5 milliárd forintba került az, hogy a közép- és felsőoktatási intézmények oktatói és hallgatói ingyen vagy jelképes összegért használhassanak MS-szoftvereket (a 2005 márciusa és 2008 márciusa közötti időszakra vonatkozó bruttó licencdíjról van szó). Ennél a végösszeg csak magasabb lehet, hiszen a MeH [Miniszterelnöki Hivatal] is kötött szerződéseket.” Nyusztay Máté, az információ közzétevője azt is megjegyzi, hogy értesülései szerint a jelenlegi kormányzat is folytatni kívánja a Microsofttal kialakított együttműködést, s bár a jelenlegi megállapodás érvénye februárban lejár: „…legfeljebb korlátozott mértékben engednék be a versenytársakat (pl. Linux) az oktatási intézményekbe; az MS mellett változatlanul azt az érvet hozzák föl, amit korábban is: ha nem hosszabbítják meg a licenceket, illegálissá válnak a szoftverek.”

A minisztérium honlapján végül is hat PDF-dokumentumot találtunk az IHM és a Microsoft közötti szerződések menüpontban. Ezek közül három megrendelőlap, három pedig egyedi szállítási szerződés 2006 februárjából. Ez utóbbiak sarokpontjai, vagyis a konkrét megrendelések adatai következnek alább.

1. A Minor Rendszerház Rt. esetében:

2. A Rufusz Computer Kft. esetében:

3. A Számalk Informatikai Rt. esetében:

Azóta történt

Előzmények