A frissen végzett informatikusok gyakran nem elég gyakorlatiasak. Az eredményesebb és hatékonyabb képzés érdekében az Oracle különböző oktatási programokkal segíti az oktatási intézményeket.

Az egyetemekről, főiskolákról kikerülő informatikusoknál gyakori probléma, hogy az iskolapadban megszerzett tudásukat nem tudják megfelelően alkalmazni életszerű helyzetben – mondta lapunknak Klotz Tamás, az Oracle Magyarország üzletfejlesztési igazgatója. Az Oracle egyebek mellett az ilyen jellegű problémák megoldására indít különböző oktatási kezdeményezéseket. Céljuk emellett a vállalat és az oktatási intézmények közötti párbeszéd kialakítása is és az együttműködés keretében a közeljövőben várható munkaerő-piaci igényekről is tájékoztatást adnak az intézményeknek. Hasonló párbeszéd kialakítására törekszenek az Oktatási Minisztériummal is, olyan szakmai szervezeteken keresztül, mint például az Informatikai Vállalkozások Szövetsége.

Az Oracle oktatási kezdeményezései között az általános és középiskolásoknak szóló programok éppúgy megtalálhatók, mint a felsőoktatásban részt vevőket megcélzók. Ez utóbbiak az Oracle Academic Initiative (OAI) gyűjtőnévre hallgatnak és a nonprofit felsőoktatási intézményeknek érhetők el. Az OAI keretében az intézmények a tanfolyami tematikáknak megfelelő csomagok formájában az összes Oracle-termékhez hozzájuthatnak. A termékek hagyományos tantermi, valamint távoktatási formában is elérhetők, a tanárok képzésére az Oracle oktatói központjaiban nyílik lehetőség. Jelenleg több mint 40-féle kurzusból válogathatnak a program résztvevői – mondta Klotz Tamás. Mindezeken túlmenően a cég néhány diáknak aktuális informatikai problémákhoz kapcsolódó témajavaslatot tesz diplomamunkája megírásához, valamint fél-, egyéves szakmai gyakorlatra is lehetőséget biztosít. A cég akadémiai programjához Magyarországon 11-12 egyetem és fői

skola csatlakozott, amelyek közül 4-5 egyetem – köztük például a debreceni vagy a veszprémi – maximálisan ki is használja a program által kínált lehetőségeket.