A fiaskó ellenére sem száll ki az akkubizniszből a Sony

Hirdetés

A Sony bejelentette, hogy nem vonul ki az akkumulátorbizniszből az általa gyártott lítiumion áramforrások tömeges visszahívása miatt. „Az akkuüzletág nagyon fontos számunkra. Sem megszüntetni, sem megnyirbálni nem akarjuk” – mondta egy tegnapi sajtótájékoztatón Jutaka Nakagava, a vállalat elnökhelyettese.

Amint az ismert, az elmúlt három hónapban – néhány látványos, nagy sajtónyilvánosságot kapott laptoprobbanásos eset után – a jelentős PC-gyártók egymás után jelentették be, hogy becserélik a notebookjaiban használt Sony-akkumulátorokat, mert azok túlmelegedhetnek és ritkán meg is gyulladhatnak. A Dell, az Apple, az IBM-Lenovo, a Toshiba, a Fujitsu Siemens, a Panasonic és végül, de nem utolsósorban a Sony egyes hordozható számítógépeit érintő visszahívási akcióban 9,6 millió akkut cserélnek le világszerte. „Szeretném megragadni az alkalmat, hogy bocsánatot kérjek azért, mert miattunk kétségek támadtak a lítiumion akkumulátorok biztonságosságát illetően” – idézi Nakagavát a sajtótájékoztatóról beszámoló Reuters.

A cégvezető azt is elmondta, hogy a vállalat gyártókapacitása nem elegendő a cserealkatrészek és a normál üzletmenetben megrendelt akkumulátorok egyidejű előállítására, ezért előfordulhat, hogy egyes partnerek más gyártóktól fogják beszerezni a csereakkuk egy részét. Ez akár azt is jelentheti, hogy hosszú távon is erősebben támaszkodnak más gyártókra, hogy csökkentsék a függésüket a Sonytól. „Ez egy igen valószínű forgatókönyv” – volt kénytelen elismerni Nakagava.

A Sony nem hozza nyilvánosságra az üzletág önálló eredményeit, de a Morgan Stanley becslése szerint az idei pénzügyi évben a divízió 180 milliárd jenes (1,5 milliárd dolláros) forgalmat generál, a vállalat teljes árbevételének 2 százalékát. Piaci jelentések szerint a Sony a szintén japán Sanyo után a világ második legnagyobb lítiumionakkumulátor-gyártója. A vállalat 51 milliárd jent különített el a visszahívás költségeinek fedezésére, és többek között erre – valamint a PlayStation-üzletág növekvő veszteségeire – hivatkozva nyirbálta meg 62 százalékkal az idei éves profit-előrejelzést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények