A félelmeinkre alapoznak a legújabb spamek

A levélszemét-küldők elkezdtek az emberek félelmeire alapozni – derül ki a Clearswift információbiztonsági cég legújabb Spam Index felméréséből. Az elmúlt hónapban első alkalommal jelentek meg a postaládákban olyan levelek, melyek a különféle veszélyektől rettegőket szólítják meg. Az új típusú spamek az egyén, a család, és az otthon biztonságát védő termékeket reklámoztak.

Hirdetés

„Védje meg gyermekét a szexuális bűnözéstől!” vagy „Ön nem látja őket, de ők látják önt!” tárgysorú és ehhez hasonló levelekkel próbáltak a spammerek eltérni a megszokott kéretlen levelek stílusától. Júliusban még olyan elektronikus útmutatók is terjedtek, melyek szülőknek próbáltak tanácsot adni, hogyan tartsák távol gyermeküket a kábítószerektől.

„A kéretlen levelek küldői mindig is segítőkészséget színleltek, eddig viszont főként antidepresszánsok, teljesítménynövelő gyógyszerek és hasonló termékek megvásárlására, olcsó hitelek felvételére csábítottak minket. Most biztonsági berendezéseket kínálnak, és van abban valami ironikus, hogy levélszemét-küldők kereskednek biztonsággal, miközben pont a spameket használják fel leggyakrabban vírusok terjesztésére, adathalászatra és kémprogramok telepítésére” – mondta el Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója.


Spam tartalmak eloszlása 2005 júliusában

Júliusban a pénzügyi tárgyú levélszemét és a gyanús egészségügyi ajánlatok még mindig vezetik a Spam Index listáját. A csalások között egyre gyakoribbak a magukat PayPal rendszerből származónak feltüntetett e-mailek, és a szoftverspam aránya is folyamatosan növekszik. Júniushoz hasonlóan az elmúlt hónapban is csökkent a pornográf témájú kéretlen levelek száma. Az előző időszakban népszerű, kutyatartással kapcsolatos spamek szinte teljesen eltűntek – júliusban csak az alkalmanként megjelenő, háziállatok szőrét eltűntető szőnyegtisztító termékekről érkeztek ajánlatok.

Azóta történt