A domainspekulánsoknak jó üzlet a pápaválasztás

Még nem tudja, mit is kezd majd a domainnel az a floridai férfi, aki még a pápaválasztás előtt beregisztrálta a BenedictXVI.com internetes címet, mindenesetre nem tervezi pornóoldalakat vagy szerencsejátékokat üzemeltető vállalkozásoknak eladni – írja a Reuters. Az informatikai szakkönyveket jegyző Rogers Cadenhead április 1-jén – azaz a II. János Pál halála előtti napon – hat olyan .com végű webcímet jegyeztetett be, melyek a katolikus egyházfő utódjának szóba jöhető neveit tartalmazták.

Elmondása szerint ő volt a második legboldogabb ember a világon, amikor az új pápa választott nevét bejelentették. Öröme azonban hamar elpárolgott, amikor a weboldalt kiszolgáló szerver kis híján felmondta a szolgálatot, miután az addig számon sem tartott címet felkeresők száma hirtelen percenként 1000-re duzzadt. A gyorsan jött forgalomból azonban Cadenhead nem kíván profitálni a cím értékesítésével, pornószájtok és online szerencsejátékok üzemeltetőinek legalábbis nem adja el – ígéri saját honlapján, ahova a BenedictXVI.com-ról irányítja át a látogatókat.

Ha a Vatikán megkeresné a domain átvétele ügyében, pénzt nem, de néhány dolgot azért kérne cserébe – írja blogjában. Többek között eltöltene három napot és két éjszakát a konklávé tagjainak is szállást adó vatikáni hotelben; szeretne kapni egy pápai tiarát és egy hétnyi bűnbocsánatot; a pápával íratna fülszöveget egyik szakkönyvéhez, és kívánságai között szerepel a világbéke is. Mint a hírügynökségnek elmondta: 72 dollárt költött a címek regisztrációjára, az elmúlt 24 órában azonban ezt már a hirdetési bevételekből vissza is nyerte.

Persze az új pápa nevére készült domainváltozatokból jó néhány létezik. A Benedict16.com és a BenedictXVI.de címek például eladók, utóbbiért 1000 eurót kér a tulajdonos, aki több német nyelvű címet is árusít.

Azóta történt

Előzmények