A digitális kamerák húzzák vissza az Olympust

Az Olympus története során először volt kénytelen csoportszinten veszteségről beszámolni, a nyereségesség hagyományának megtöréséért a digitális fényképezőgépeket gyártó üzletág volt felelős. A japán vállalat ezért nagyszabású átszervezéseket jelentett be.

Ennek keretében leépítik a veszteséges képalkotási bizniszben dolgozó alkalmazottak mintegy harminc százalékát, összesen 4000 főt. A lépéstől az idei pénzügyi évben 28,4 millió dollárnyi megtakarítást remél a vállalat, amely a gyártási és adminisztrációs költségeket is jelentősen visszafogná. A létszámcsökkentés – melynek eredményeként az üzletág alkalmazottainak száma 14 000-ről 10 000-re zsugorodik – várhatóan szeptemberre fejeződik be.

A Canon, a Sony és az Eastman Kodak után a világ negyedik legnagyobb digitáliskamera-gyártójának számító Olympus elnöke, Cujosi Kikukava úgy véli, hogy az üzletág nem volt képes a piaci trendeket meglovagolni és számos hibát követett el a termékfejlesztés során. A vállalat az első pénzügyi félévben még 123 millió dolláros mínuszt, ám a márciussal záruló év végére már profitot vár a divíziótól.

Az Olympus konszolidált vesztesége az elmúlt pénzügyi évben 112 millió dollárra rúgott. A vállalat 1978 óta közli üzletágainak eredményét összesítve, azóta ez volt az első alkalom, hogy veszteségről számolt be.

Azóta történt