A Dataplex növekszik és sikert sikerre halmoz

Hirdetés

Kimagaslóan sikeres üzleti évet zárt a Dataplex Kft., amely indokolttá teszi adatközponti létesítményének és portfoliójának bővítését egyaránt. A vállalat 2006-ban realizált, tisztán az infokommunikációs infrastruktúra szolgáltatásokból elért 1,9 milliárd forintos nettó értékesítési árbevétele 80 százalékkal haladja meg a szintén kimagasló 2005-ös forgalmat. A 2006-os év végére a bruttó 8800 négyzetméter alapterületű, nagy biztonságú létesítmény 98 százalékos kihasználtsággal működött, ami jól tükrözi a vállalat és egyben a hazai infokommunikációs infrastruktúra piac rendkívüli fejlődését – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen Szabó Gábor, a kft. ügyvezető igazgatója bejelentette a társaság 2009-ig szóló regionális expanziós terveit.

A vállalat mai közleménye szerint a Dataplex Infokommunikációs Infrastruktúra Szolgáltató és Ingatlanhasznosító Kft. lendületes növekedése töretlenül folytatódott az után is, hogy a Magyar Telekom Csoport 2005. december 12-én megvásárolta a vállalatot. A Dataplex Kft. az akvizíciót követően is szolgáltató-független, önálló jogi személyként folytatta a működését – hangsúlyozta Szabó Gábor.

A vezetők ismertetője szerint a vállalat EBITDA eredménye – mintegy 150 százalékos növekedést produkálva – meghaladta a 460 millió forintot, szemben az egy évvel korábbi 185 millió forinttal. A létesítmény szolgáltató-függetlenségének megőrzése érdekében 2006-ban a vállalat elsősorban nemzetközi telekomcégekkel bővítette szerződött sávszélesség (carrier) partnereinek számát, amely mára meghaladja a húszat. A Dataplex 2006 őszén immár második alkalommal került fel a Deloitte által a leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatokról összeállított 50-es lista (Technology Fast 50), Rising Stars kategóriájának dobogósai közé. A Dataplex Kft. 2006 végén felvásárolta a T-Online tulajdonában lévő Adatpark üzletágat. Ezzel a lépéssel a cég mind vertikálisan, mind horizontálisan teljessé tette adatközponti portfolióját, hiszen ezentúl a nagyvállalati megoldások mellett akár szerverszintű szolgáltatásokat is kínálhat kis- és nagyvállalati ügyfeleinek egyaránt, két, egymástól független telephelyen.

Szabó Gábor a Dataplex jövőbeli stratégiájával kapcsolatban beszámolt a vállalat nagyszabású, több milliárdos nagyságrendű fejlesztési terveiről. Mivel a meglévő adatközpont kihasználtsága elérte a 98 százalékot, a tulajdonosi testület döntött egy újabb, 5600 négyzetméteres bruttó alapterületű létesítmény megépítéséről. Az új épület minden paramétere eleget tesz majd a legmodernebb technológiai követelményeknek és a környezettudatos gondolkodás fejlesztés minden elvárásának.

Az új technológiai trendeknek megfelelően az energiasűrűséget az új létesítményben a négyszeresére növelik, így az ELMŰ felé támasztott összes betáplálási igény 15 MW-tal emelkedik, s a teljes áramellátási kapacitás megfelel majd egy 80 000 ezer lakosú város – mint például Szolnok vagy Szombathely – energiaszükségletének. A tervezésnél nagy jelentőségűnek számítanak a környezetvédelmi szempontok, s ezeknek jegyében például az 1kW-nyi betáplálási IT-energiára fordított hűtési energiát közel a felére csökkentik az olyan szabadforrású hűtési energiafelhasználás lehetőségeinek kihasználásával, mint például a téli hideg időjárás. A létesítmény várhatóan 2007 végére készül el.

A jövővel kapcsolatban a vezetők elmondták, hogy Magyarországon a vállalatok jelenleg szervereik 25 százalékát helyezik el a zavarmentes, folyamatos működést garantáló adatközpontokban, míg az Európai Unió államaiban ez az arány meghaladja a 70 százalékot. A magyar piacban még meglévő növekedési potenciált azonban jelentősen meghaladja a szolgáltatás iránt az unió új tagállamaiban fellépő kereslet. Regionális piaci jelenlétének megalapozása a Dataplex számára lehetőséget kínál arra, hogy 2009-re kiépítse kolokációs és hosztingszolgáltatásainak nemzetközi hídfőállásait. Mindezekre tekintettel a cégcsoport a Dataplextől a 2007-es évben is az értékesítési árbevétel kétszámjegyű növekedését és az EBIDTA további 80%-os emelkedését várja.

Azóta történt

Előzmények