A brit szülők leszereltetik az iskolai wifihálózatokat

Nagy-Britanniában, ahol viharos sebességgel terjednek a wifihálózatok, mostanában egy ellenkező irányú mozgás indult el: a szülők számos iskolában a vezeték nélküli hálózati elemek eltávolítását követelik, mert féltik gyerekeik egészségét.

Az Egyesült Királyságban már igen sok oktatási intézményben helyeztek el adókat az osztálytermekben is, hogy a diákok laptopjaikkal hozzáférjenek az iskolai hálózathoz és az internethez. Éppen ezért számos szülő – s néhány tudós is – attól tart, hogy a kibocsátott mikrohullámú sugárzás káros lehet a gyerekekre, csökkenti a koncentrálóképességüket, fejfájást, fáradtságot, memória- és viselkedési problémákat okoz, s hosszú távon a rák veszélyét sem zárják ki. Mindezekre nincsenek meggyőző tudományos bizonyítékok, de néhány kutató szerint a gyerekek veszélyben vannak, mert „vékonyabb a koponyacsontjuk és még kialakulóban van az idegrendszerük”.

Egy Chichesterben lévő egyházi iskolában a szülői lobbi elérte, hogy az intézmény vezetője, Tim Cannel a múlt hónapban eltávolítsa a wifihálózat egységeit. Cannel a Timesnak azt nyilatkozta, hogy nyilvánvalóan el kell fogadniuk a szülők döntését, még ha az iskola vezetése által felkért szakértők nem is tudták bebizonyítani a hálózat káros voltát. A vizsgálatok ugyanakkor – tapasztalat híján – a hosszú távú hatásokról nem állíthattak semmit. „De egyébként is voltak gondjaink a wifihálózat megbízhatóságával, így inkább lecseréltük a hagyományos kábeles rendszerre” – tette hozzá – mentegetőzve? – Tim Cannel. Vivienne Baron, akinek 10 éves unokája jár az iskolába szintén úgy nyilatkozott, hogy közvetlen veszély talán nincs, de nem akarja kitenni Sebastiant egy lehetséges, most még nem érzékelhető károsodásnak.

A Times tudósítója a chichesteri mellett utánajárt még több olyan iskolának is, akik eltávolították a wifihálózatot, s mindenütt ugyanezeket az indokokat hallotta; az iskolák visszaállnak a kábeles hozzáférés biztosítására.

Sir William Stewart, a brit Egészségvédelmi Hivatal (HPA) vezetője is nyilatkozott az ügyben, s kifejtette, hogy az elmúlt öt évben nem sikerült még meggyőző bizonyítékot találni a mikrohullámú sugárzás káros hatásaira, s amíg nem lesz ilyen, addig az óvakodás legfeljebb elővigyázatosságból történhet, nem konkrét károsodások miatt. Az oktatási kormányzat szóvivője is csak annyit nyilatkozott, hogy a wifi használata vagy mellőzése az iskolák döntési jogkörébe tartozik.

Azóta történt