A bringások álma lesz a SmartHalo: kompakt navigáció, lámpa és riasztó is egyben

Hirdetés

Egy érdekes fejlesztés bukkant fel a Kickstarter közösségi kalapozóportálon SmartHalo névvel, ami elsősorban a kerékpárral közlekedők mindennapjait kívánja megkönnyíteni többféle módon. A nem túl nagy, kormányra felszerelhető (de onnan igencsak körülményesen leszerelhető, avagy nehezen lelopható, levélteléhez ugyanis egyedi kulcsra van szükség) termék egyik legfőbb funkciója Ehhez szükség van GPS és Bluetooth képességgel rendelkező androidot vagy iOS-t futtató okostelefon segítségére, ami viszont elég, ha a zsebben marad, a vezeték nélküli kommunikáció mindent elintéz.

Klikk a képre az animáció megtekintéséhez!
Klikk a képre az animáció megtekintéséhez! [+]

A SmartHalonál ugyanis nincs szükség a telefon kijelzőjére, hanem a tetején lévő fényekkel tájékoztatja a kerékpárost, hogy milyen irányba kell haladni és pontosan mikor kell befordulni, illetve azt is jelzi, ha megérkeztünk a célhoz. Eközben az eszközben lévő giroszkóp, gyorsulásmérő, magnetométer adatai alapján a telefonon futó szoftver minden fontos adatot (megtett út, átlagsebesség, elégetett kalória stb) monitoroz és naplóz, így nincs szükség külön "fitness tracker" jellegű alkalmazásra sem, pláne, hogy egyedi célokat (elégetendő kalória/nap, minimum távolság/nap stb) is kitűzhetünk magunknak. Noha telefonunk a zsebünkben vagy a táskánkban marad, pedálozás közben is értesülünk a bejövő hívásokról, ami szintén fényjelzéssel történik. Sőt ha rossz idő közeleg, akkor erről is kapunk tájékoztatást, így még időben behúzódhatunk fedett helyre vagy gondoskodhatunk a megfelelő öltözet magunkra öltéséről.


[+]

A navigáción felül tovább funkciókat is beépítettek. A SmartHalo érzékeli a környezeti fényt, így sötétedéskor vagy alagútban automatikusan felkapcsolja a max 250 lumenre képes LED-es lámpát, és ugyanígy le is kapcsolja, ha utunk végéhez értünk, vagy újra világosban tekerünk.

Klikk a képre az animáció megtekintéséhez!
Klikk a képre az animáció megtekintéséhez! [+]

Továbbá riasztóként is funkcionál, amit a beépített mozgásdetektorral valósítottak meg. Idegen telefonnal sem lesz könnyű dolga a hacker lelkületű kerékpártolvajnak, ha deaktiválni akarja a riasztót, ugyanis a SmartHalo számára megadható, hogy mely telefonokkal legyen hajlandó kommunikálni. Ha pedig épp lemerült a mobilkészülékünk, akkor sincs baj, a tetején lévő felület érintésérzékeny, így a megfelelő érintéssorozatot végrehajtva is kikapcsolható a riasztó. Mindezeken felül természetes, hogy a készülékház vízálló és verőfényes napsütésben is látható jelzéseket ígérnek, a három hetes üzemidővel kecsegtető beépített akku pedig USB-n keresztül tölthető.

 

Klikk a képre az animáció megtekintéséhez!
Klikk a képre az animáció megtekintéséhez! [+]

A SmartHalo a leggyorsabbak számára csak 79 dollárba került, de ez a konstrukció már elfogyott, így jelenleg legolcsóbban 118 dollárért lehet hozzá jutni 2016 májusában, amikor a szállítás megkezdődik. Megemlítendő, hogy jelenleg nagyobb mennyiségű, 2-5-10 darabos megrendelések esetén lehet még nagy kedvezményt szerezni. A termék "bolti ára" egyébként 149 dollár lesz a megjelenést követően.

Azóta történt