A botrány miatt csökken az Apple profitja

Hirdetés

Az egyesült államokbeli Apple Computer Inc. összesen 21 millió dollárnyi költséget számol el a 2004 és 2006 közötti időszakra a korábbi években szabálytalanul nyújtott részvényopciók miatt – jelentette be a cég a múlt hét végén. A számítástechnikai vállalat 2006-os üzleti évének eredménye 4 millió dollárral romlott, a 2005-ös profit 7 millió dollárral, a 2004-es 10 millió dollárral. Az opciós botrány tavaly augusztusban tört ki, amikor egy belső vizsgálat komoly szabálytalanságokat tárt fel az utóbbi évek opciós gyakorlatával kapcsolatban, jelenleg pedig egy független bizottság és a New York-i értékpapír-felügyelet vizsgálja a vállalati dokumentumokat.

Az Apple közleményben jelentette be, hogy Steve Jobs, a társaság vezérigazgatója teljes mértékben élvezi az igazgatótanács bizalmát. A cég első emberének helyzete azért ingott meg az utóbbi hetekben, mert bár Jobs tagadja, hogy élt volna a jelentős haszonnal kecsegtető opciólehívási lehetőséggel, azt elismerte, hogy tudomása volt a szabálytalan tranzakciókról és a vállalati dokumentumok meghamisításáról. Az Apple alapítója a vizsgálat megállapítása szerint 1997 és 2002 között két alkalommal kapott részvényopciót, amiből az egyik – 7,5 millió dollár értékű – dátuma helytelenül volt megjelölve. Jobs ezért még októberben bocsánatot kért a részvényesektől, bár a cég szerint nem volt tudomása erről, és nem származott haszna belőle, mert nem hívta le az opciót.

Több szakértő szerint mindazonáltal akár a pozíciójába is kerülhet az egyre dagadó botrány. A piac mindenesetre a jelek szerint megnyugodott a pénteki bejelentés után, az Apple papírjának árfolyama ugyanis jelentősen emelkedett. A társaság nincs egyedül gondjával a Wall Streeten, a felügyeleti szervek ugyanis csaknem kétszáz vállalat esetében vizsgálódnak szabálytalan opciójuttatási gyakorlat miatt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Az Apple sem panaszkodhat

    Rekordmennyiségű, 1,61 millió eladott Mac számítógép az Apple negyedik negyedévében.