A BlueGene/L lenyomta az Earth Simulatort

Hirdetés

Japánban környezeti jelenségek szimulációjára használják a NEC Earth Simulator szuperszámítógépét, amely eddig 35,86 teraflopos (35,86 billió lebegőpontos művelet/másodpercces) sebességgel tartotta a számítógépek sebességi rekordját. Az IBM bejelentése szerint szeptember 29-én 36,01 teraflopot értek el a BlueGene/L névre hallgató prototípussal, azaz megdöntötték a hároméves csúcsot, és ezzel visszaszerezték elsőségüket ezen a téren. Az IBM berendezése 16 ezer processzor összekapcsolásával működik, szemben a NEC-ével, amely kevesebb, de speciális chipet tartalmaz. A kék állítása szerint a BlueGene/L nem csupán gyorsabb vetélytársánál, de mintegy századakkora, mint az, és huszonnyolcadannyi energiát használ. Mint Dave Turek, az IBM nagyszámítógépes részlegének helyettes elnöke a Bloomberg hírügynökségnek elmondta, gépük beéri 33 négyzetméterrel, miközben idősebb kollégáját egy kifejezetten neki épített, 3250 négyzetméteres épületben szerelték fel a Yokohama Institute for Earth Sciencesben.

Az IBM ráadásul jövőre újabb szuperkomputert állít üzembe, amelyben már 160 ezer processzort kapcsolnak össze. Ezt a számítógépet a kaliforniai Lawrence Livermore National Laboratoryban olyan természettani, csillagászati jelenségek szimulálására akarják felhasználni, amelyeket a jelenleg rendelkezésre álló számítási kapacitásokkal nem lehet tesztelni.

Az IBM a BlueGene/L kifejlesztésével párhuzamosan kisebb hasonló berendezések építése terén is elért néhány sikert. Szeptember elején például bejelentették, hogy harmadik kisebb szuperkomputerüket is értékesítették. Ez Japánba került, az ipari fejlesztésekkel és technológiai kutatásokkal foglalkozó intézet biológiai kutatóközpontjába. A japán tudósok génelemzésre, továbbá gyógyszerek várható hatásának előrejelzésére kívánják felhasználni a gépet – derül ki a The New York Times tudósításából.

Azóta történt