Hirdetés

A Blu-ray lehet a befutó

Hirdetés

A Sony és Toshiba tovább tárgyal a nagyobb tárolókapacitást biztosító DVD-lemezek szabványának egységesítéséről, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a felekben mekkora a hajlandóság a kompromisszumra. A két vállalat immár három éve fejleszti saját, a másik technológiájával inkompatibilis megoldását, és noha a cégek egyetértenek abban, hogy a felhasználókkal közös érdek egy újabb – a 80-as évek VHS-Betamax konfliktusához hasonló – formátumháború elkerülése, az is nyilvánvaló, hogy egy hibrid formátum megalkotása jelentősen késleltetheti a piaci bevezetést.

A formátumok harcában az egyik oldalon a Toshiba és NEC által kifejlesztett HD DVD szabvány áll. E megoldásnak – mely 15, illetve 30 Gbyte adat tárolását teszi lehetővé egy diszken – vitathatatlan előnye, hogy mai DVD-lemezekkel megegyező méretű korongokat használ, így az átállás költségei minimalizálhatóak. A HD DVD továbbá támogatja a jelenleg használatos lemezekkel való kompatibilitást is.

Az optikai lemezformátum szabványosítását felügyelő DVD Forum e változat mellett tette le voksát, ami azért is meglepő, mert a másik oldalon álló Blu-Ray formátum mögött olyan óriások sorakoztak fel, mint a Hitachi, az LG Electronics, a Matsushita, a Pioneer, a Philips, a Samsung, a Sharp, a Sony és a Thomson Multimedia. A Blu-Ray – mely legfeljebb 25, illetve 50 Gbyte adatot képes tárolni – azonban nem kompatibilis a jelenlegi gyártói infrastruktúrával, ezért bevezetése költségesebb.

A Reuters beszámolója szerint az egyeztetéseken egy olyan kompromisszumos megoldásról tárgyalnak, amely a Blu-ray lemezeket tenné szabvánnyá, miközben a Toshiba másolásvédelmi és adatátviteli technológiáival működne. Azt azonban a hírügynökségnek nyilatkozó forrás sem tudta megjósolni, hogy a felek meg tudnak-e majd állapodni a közös szabványról.

Márpedig ha a két cégben valóban megvan a hajlandóság a felhasználóbarát egyezkedésre, itt lenne az ideje megtalálni az üdvözítő középutat. Az új formátumokat támogató DVD-lejátszókat és -felvevőket ugyanis a gyártók az év végére ígérik. És ahogy közeledik a piaci premier dátuma, úgy szaporodik azoknak a szakértőknek a tábora, akik egyre szkeptikusabban várják a megbeszélések eredményeit.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények