A BenQ veszi meg a Siemens mobilüzletágát

Hirdetés

A Siemens AG hivatalosan is bejelentette: eladja mobilrészlegét a tajvani BenQ Corp. technológiai csoportnak. A hírt a céghez közelálló források alapján – hivatalos megerősítés nélkül – a Financial Times már hétfőn megpendítette. A Siemens vezetése szerint az ügylet, amelynek részeként a német óriáscég 50 millió euró értékű BenQ-részvényt kap, előreláthatóan 350 millió euróval rontja majd le az adózás előtti eredményt. A BenQ még öt évig használhatja a Siemens márkanevet és a hozzá kapcsolódó jogokat; a részleg központja Münchenben lesz.

A legnagyobb európai elektronikai és villamosipari csoporton belül a mobilkészülékek gyártása régóta a leggyengébb láncszem, a márciussal zárult évben a divízió több mint félmilliárd euró veszteséget halmozott fel, eladásai az idei első negyedévben az egy évvel korábbi 12,3 millióról 9,9 millió darabra estek vissza – ez az 1999-es szintnek felel meg –, globális piaci részesedése pedig 8-ról 5,5 százalékra zsugorodott. A Siemens így is a világ ötödik legnagyobb mobilgyártója, de csak hajszállal előzi meg a Sony Ericssont.

A csoport már áprilisban bejelentette, hogy leválasztaná az üzletágat, s jelezte azt is, hogy ha vegyesvállalatot hoz létre, abban kisebbségi partnerként kíván részt venni. A BenQ jelenleg Tajvan vezető mobilgyártója, a múlt évig az amerikai Motorola Inc.-nek szállított készülékeket.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények