Hirdetés

51 milliárd forintért fejleszt szuperszámítógépet Japán

A 2017 végére elkészülő megoldás gyorsabb lesz mindennél, ami eddig készült. Kínával versenyeznek, a jelenlegi rekord 93 petaflops.

19,5 milliárd japán jent, azaz 51 milliárd forintnak megfelelő összeget költenének a szigetországban a világ leggyorsabb szuperszámítógépének megalkotására. A mesterséges intelligenciára épülő felhőhálózat  (AI Bridging Cloud, AIBC) 2017 végére készülhet el, a tervek szerint 130 petaflops számítási kapacitással bír majd, lekörözve a jelenlegi csúcstartót, a kínai Sunway TaihuLight 93 petaflops megoldását.

Hirdetés

A közlemény szerint az AIBC különböző kutatásokat támogatna azáltal, hogy adathalmokat analizálnának vele. Elsődlegesen orvosi-gyógyászati területen vetnék be, de felmerült a robotok és önvezető autók szoftverének fejlesztése is.

Míg a kínaiak csúcsgépét saját fejlesztésű és gyártású chipek vezérlik, azt nem tudni, hogy a japánok mit fognak használni. A kormány kommunikációja viszont egyértelmű: remélik, hogy az ország a jövőben függetlenedhet az amerikai nagyvállalatoktól, mint az Amazon, a Microsoft, vagy a Google. Egyelőre ugyanis hozzájuk fordulnak, ha kapacitásigény merül fel.

A japán cégek lehetőséget kapnak majd, hogy gépidőt vásároljanak az AIBC működtetésével megbízott Speciális Ipari Tudományok és Technológiák Nemzeti Intézetétől. A projekt egyébként annak a nemrégiben indult programnak a részeként valósul meg, amiben a japán kormány az ország tudomány és technológia terén elért, nemzetközi elismertségét igyekszik helyreállítani.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények